ANNONS FRÅN SWEDISH STIRLING

Revolutionerande teknologi med gamla anor

Svenska miljöteknikföretaget Swedish Stirling är på god väg att revolutionera marknaden med sina produkter för hållbar och klimatsmart elproduktion. Och de gör det med teknologi som redan har använts i över två århundranden.

Publicerad Uppdaterad

Världsrekord

Stirlingmotorn är i sig ingen nyhet. Den utvecklades för över 200 år sedan men har inte riktigt nyttjas till sin fulla kapacitet förrän nu. I grunden är stirlingmotorn en värmemotor som omvandlar temperaturskillnader till rörelseenergi när gas expanderar och kontraherar växelvis. När Swedish Stirling grundades 2008 fokuserade man de första åren på att vidareutveckla de unika egenskaperna med att stirlingmotorn faktiskt kan drivas med vilken värmekälla som helst. Under 2012 påbörjade bolaget en anläggning i Kalahariöknen för att anpassa motorn till solenergi, en satsning som snabbt gav resultat. Samma år slog stirlingmotorn inofficiellt världsrekord i konvertering av solenergi till elektricitet. Stirlingmotorns effektivitet låg närapå dubbelt så högt som konkurrerande teknologier.

Lägst energikostnad 

Utvecklingen har fortsatt och under 2017 lanserade Swedish Stirling ännu en vidareutveckling av stirlingmotorn i form av en unik containerbaserad lösning: PWR BLOK. Produkten använder stirlingmotorn för att utvinna energi ur rest- och fackelgaser från industrin. Det innebär att gaser som annars endast är biprodukter och bränns upp, nu kan tas tillvara och alstra energi till rekordlåga 17 öre/kWh. Den patenterade lösningen ger dessutom betydande bidrag till att minska CO2-utsläppen. 

Vi sparar mer CO2 utsläpp per investerad krona än någon annan teknologi i dagsläget. Samtidigt som vi har den lägsta energikostnaden per kilowattimma, säger Gunnar Larsson, vd på Swedish Stirling.

Och det är inte bara han som säger det. Det oberoende certifieringsföretaget Lloyd’s register har utfört en teknisk granskning och utvärdering av denna nya teknologi som fastställde att jämförelsepriset för el producerad av PWR BLOK är 44 procent lägre än den näst billigaste energikällan. 

Störst CO2-besparing

Swedish Stirling tecknade nyligen ett avtal med Glencore om en installation om initialt 25 PWR BLOK-motorer i deras kraftgenereringsanläggning i Lydenburg, Sydafrika. När installationen är färdigställd kommer koldioxidutsläppen minska med över 80 000 ton per år bara där. Skulle man ta ut det till den totala marknaden inom ferrokromindustrin i Sydafrika så skulle installationen av PWR BLOK kunna minska CO2 utsläppen med totalt cirka 1 750 000 ton per år. Det är tre gånger så mycket som det svenska inrikesflyget släpper ut årligen så besparingarna är onekligen enorma.

Swedish Stirlings ambition är att fortsätta att utveckla och driva fram stirlingteknologins enastående förmåga att omvandla värmeenergi till elektricitet. Visionen är att etablera stirlingmotorn som det bästa alternativet för hållbar och klimatsmart el och bolaget är på god väg att uppfylla den.

Just nu har Swedish Stirling flera lediga tjänster. Läs mer om företaget och karriärmöjligheter.

För information om enskilda tjänster:

Testcellsansvarig

Mekanikkonstruktör

Taktisk inköpare

Elingenjör

Funktionsutvecklare/Mjukvaruutvecklare

Provningsingenjör/Verifieringsingenjör