ANNONS FRÅN INXIDE

Revolutionerande teknik redo för framtidens fordonsindustri

Andreas Ljungberg, vd Inxide. Foto: Julia Sjöberg

Tack vare sin unika kompetens och patent inom termoplastkompositer leder Inxide en rad FoU-projekt inom fordonsindustrin. Nu växlar bolaget upp ytterligare.

Publicerad Uppdaterad

Inxide grundades genom ett patent på en termoplastkomposit som kan integreras i formsprutningsprocessen som en unik förstärkning. Teknologin kräver ingen härdning och kan därför produceras snabbt och i stora serier.

– Vi företräder framtiden genom låg vikt inom industriella komponenter. Att kunna producera något med låg vikt på ett produktivt och kostnadseffektivt sätt ger enorma möjligheter, säger Andreas Ljungberg, vd på Inxide.

Ända sedan starten 2012 har det varit en målsättning för Inxide att ta sig in i fordonsindustrin. Ett genombrott var när de valdes som leverantör av dörrhandtag till elbilstillverkaren Nevs.

– Genom att tillverka handtagen i komposit istället för metall kan vikten reduceras med hela 40 procent. Med vår teknologi får du alla fördelar som en lättare produkt medför utan att du förlorar andra egenskaper, säger Andreas Ljungberg.

Han fortsätter att berätta om företagets möjligheter inom framtidens elektrifierade fordonsindustri.

– Batterier i elfordon väger mycket och vikt har en stor betydelse för tillverkarna. Vi står beredda att lansera ett antal av de komponenter som är specifika för elbilar och hybrider, och även några komponenter till fossildrivna bilar.

Idag leder Inxide flera FoU-projekt tillsammans med bolag som CEVT, Volvo Cars och Kinnarps. De samarbetar också med stora sportleverantörer och i produktion finns bland annat bandyklubbor. Även ett padelracket är på gång genom ett utvecklingsprojekt som drivs med stöd av Vinnova.

– Genom vår kunskap har vi kombinerat olika typer av fiber upplagda i olika riktningar för att framkalla ultimata egenskaper. Vi kan tillföra lättare vikt till sporten och bättre egenskaper till lägre priser, berättar Andreas Ljungberg.

Padelracket och liknande sportprodukter tillverkas vanligtvis av härdplastkomposit med produktion i Kina. Med Inxides teknik, termoplast i kombination med kolfiber, kan produktionen läggas i Sverige.

– När vi tillför en dimension av korta cykeltider med hög automatiseringsgrad så stärker vi inte bara våra kunders affärer – vi gör även Sverige konkurrenskraftigt. Nu kliver de gamla ägarna Fouriertransform åt sidan och Inxide går in i en ny, expansiv fas.

– Vi arbetar intensivt med att utveckla våra teknologier och produktionsmetoder, och tar in nya finansiärer med en industriell bakgrund för att göra företaget brett inför nästa skede.

Det är en stor tillfredställelse att jobba på ett litet företag där bitarna faller på plats, avslutar Andreas Ljungberg.

Fakta om Inxide:

Inxide AB utvecklar och producerar kompositprodukter främst till fordons- plast-, sport- och fritidsindustrin. Inxides patent och teknologier möjliggör kostnadseffektiv framtagning av produkter genom att effektivare utnyttja egenskaperna hos de ingående komponenterna i kompositen. Inxide har utvecklingskontor i Trollhättan samt produktion i Örkelljunga.

Läs mer på inxide.se