ANNONS FRÅN JÖNKÖPING UNIVERSITY

Resilient och hållbar produktion för framtida konkurrenskraft

Tekniska lösningar som en del av framtidens resilienta och hållbara produktionssystem.

Vårt samhälle står inför en stor omställning mot en cirkulär ekonomi med många olika utmaningar. För ett producerande företag behövs resilienta, resurseffektiva och hållbara lösningar som kan hantera de framtida kraven på ett flexibelt sätt.

Publicerad Uppdaterad

Det nyligen uppstartade nationella forskningsprojektet ”Resilient and Sustainable Production – Proactive greenfield and brownfield production development” (RaSP) som finansieras av det strategiska innovationsprogrammet Produktion2030 vid Vinnova vill bidra till att svensk industri står rustade för framtiden.

Helhetsbild för produktionssystem

RaSP är ett samarbete mellan Tekniska Högskolan i Jönköping med projektledare biträdande professor Kerstin Johansen, Luleå tekniska universitet med biträdande projektledare universitetslektor Lisa Larsson, RISE och flera mindre och medelstora företag.

– Vår forskargrupp i projektet bidrar med olika ämneskompetenser viktiga för att bidra till en helhetsbild kring vad som krävs för att skapa hållbara, resurseffektiva och framtidssäkrade produktionssystem, säger Kerstin Johansen.

Läs mer om RaSP här.

Genom att ha med forskare från flera olika ämnesområden där den gemensamma nämnaren är produktion, så belyses frågor på ett tvärfunktionellt sätt – från affärsutveckling, teknologier för framtidens produktionssystem, produktionsinnovation, produktionsstrategier, organisation, arbetssätt och människan i produktionssystemet.

Den interaktiva forskningen mellan företag och forskare, med möjlighet att interagera med företag som ska bygga nya fabriker och vidareutveckla befintliga produktionssystem bidrar till en helhetsbild över hur man kan framtidssäkra sin produktion. Genom nära samverkan under hela projektet skapas kunskap som är relevant för industri och akademi löpande.

Här hittar du Produktion2030s senaste nyheter.

Ramverk för produktionsutveckling

Projektet bidrar till industriell nytta då ett ramverk tas fram för att stödja företag i sin strategiska produktionsutveckling för framtida krav. Olika industriella aktiviteter genomförs för att sprida och utveckla resultaten tillsammans med företag. Samtidigt vidareutvecklas innehåll i olika ingenjörsutbildningar och utbildningar riktade till yrkesverksamma med insikter som kommer från projektet. Det leder till ökad kunskap om krav och ingående aktiviteter för att utveckla resilienta, resurseffektiva och hållbara produktionssystem.

Projektet RaSP ingår i Produktion2030s forskningsportfölj och bidrar till kunskap som kan hjälpa tillverkningsindustrins omställning att möta klimatutmaningarna.

Läs mer om Produktion2030 här.

Annonsinformation

Projekttid: 2021-04-29 – 2024-04-26
Finansiär: Det strategiska innovationsprogrammet Produktion2030

För mer info: Kontakta projektledare kerstin.johansen@ju.se – koordinator för det tematiska området ”Integrerad utveckling av produkter och produktion” inom forsknings- och utbildningsmiljön SPARK, Tekniska Högskolan vid Jönköping University

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. I det fall du har synpunkter på annonsens innehåll, vänligen vänd dig till annonsören.

Önskar du annonsera eller komma i kontakt med Ny Tekniks kommersiella redaktion? Skicka ett mail till agency@nyteknikgroup.se