ANNONS FRÅN COMBITECH

Privata mobilnät säkrar industri 4.0

Antalet uppkopplade enheter ökar i snabb takt inom industrin med allt fler automatiserade processer och självkörande fordon. Då krävs snabb, säker och avbrottsfri uppkoppling. Här kommer privata 5G-nät in.

Publicerad Uppdaterad

– Det är inte det privata mobilnätet i sig som är intressant, utan vad man kan göra med det. Det är först med ett eget mobilnät som man kan dra nytta av digitaliseringens möjligheter fullt ut och realisera Industri 4.0, säger, Christer Berntsson, affärsutvecklare på Combitech, som arbetar med tjänster inom Industri 4.0, digitalisering och cyber security.

En grundplatta för den smarta fabriken

Många verksamheter samlar in mängder av data, t ex från sina produktionsanläggningar, för att analysera och sedan öka sin effektivitet. Men att hantera så stora mängder data, från olika enheter och ofta i realtid, kräver en riktigt snabb, säker och stabil mobiluppkoppling. Med privata mobilnät, även kallade Private Networks, får industrin en komplett plattform för en uppkopplad fabrik, som klarar de kraven.

– Det privata mobilnätet blir en grundplatta, som gör det möjligt att till exempel i en produktionsanläggning spåra materialflöden, följa upp användning, slitage och servicebehov hos maskiner och verktyg, använda autonoma truckar och ha uppkopplade operatörer med egna terminaler på armen, berättar Per Åkesson, affärsområdeschef på Combitech.

Många verksamheter samlar in mängder av data, till exempel från sina produktionsanläggningar, för att analysera och sedan öka sin effektivitet.

Systemsäkerhet och personsäkerhet

Men för Combitech är Private Network bara en av många komponenter i en Industri 4.0-lösning. Bolaget har säkerhet i sitt DNA och arbetar mycket med kombinationen av Cyber Security och System Safety, både i fordonsbranschen och övrig industri. Detta då det är extremt viktigt att man både kan garantera personsäkerheten samt kan säkerställa att uppkopplade och autonoma system inte kan hackas.

Per Åkesson poängterar att han ser stora fördelar med samarbeten över företagsgränserna framöver:

– Allt eftersom man digitaliserar inser man att det inte är att tala om enstaka isolerade autonoma funktioner, utan det gäller att få dem att samverka. Produktutvecklingen är kostsam och ingen leverantör kommer kunna leverera helt kompletta system. Vi ser en trend att man pratar och samverkar mer mellan bolagen samt att man öppnar upp för strategiska samarbeten och gemensamma gränssnitt, avslutar Per Åkesson.

Läs mer om Private Network här.

Annonsinfromation

Combitech är ett lösnings- och konsultföretag inom digitalisering, cybersäkerhet och totalförsvar. Företaget har 2 100 medarbetare med spetskompetens inom till exempel AI, IoT, cyber security, telekom och komplexa integrationer. Combitech medverkar i flera större projekt inom digitalisering av svensk industri, till exempel framtidens hållbara gruva tillsammans med LKAB, ABB, Epiroc och Sandvik. Ett annat exempel är samarbetet med Stena Recycling och ABB för en digitaliserad återvinningsindustri.

Läs mer om Combitech här.

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. I det fall du har synpunkter på annonsens innehåll, vänligen vänd dig till annonsören.

Önskar du annonsera eller komma i kontakt med Ny Tekniks kommersiella redaktion? Skicka ett mail till agency@nyteknikgroup.se