ANNONS FRÅN PHOENIX CONTACT

PLCNext - framtidens automatiseringssystem

Stefan Nordenfors, VD Phoenix Contact AB.

Industri 4.0 handlar om att optimera komplexa produktionssystem med hjälp av nya teknologier. Kortare innovationscykler, tillgängliga produktdata och bättre anpassning till volatila marknader skapar konkurrenskraft men även nya utmaningar för tillverkningsindustrin.

Publicerad Uppdaterad

Phoenix Contact AB grundades 1923 och har nära 100 års erfarenhet av att hjälpa tillverkningsindustrin att bygga tillförlitliga automations- och produktionssystem.

– Våra kärnmarknader är all form av tillverkningsindustri, industriell infrastruktur, energi- och fastighetssektorn. Man kan säga att i alla processer där man kopplar, kommunicerar eller distribuerar ut kraft, signaler och data hittar man våra produkter, säger Stefan Nordenfors, VD Phoenix Contact AB.

Framtidens automatiseringssystem

Kraven som ställs på ett system för en digitaliserad värld är höga och nycklarna är öppenhet och kommunikation. Att kunna kommunicera horisontellt och vertikalt i hela värdekedjan, oavsett vem som är tillverkare, på vilket nätverk eller språk är avgörande framgångsfaktorer.

– Ett modernt uppkopplat styrsystem handlar väldigt mycket om att distribuera information och data till rätt mottagare men för att driva utvecklingen framåt krävs dock ett mer innovativt och öppet system. Att automationsteknik och informationsteknik kan samverka. Det är hela bakgrunden till PLCNext, ett ekosystem som består av hårdvara, mjukvara, en handelsplattform, kompetensforum och en molnlösning, säger Stefan Nordenfors.  

Plattform för innovation och utbyte

PLCNext bygger dels på hårdvara och mjukvara men även på det som kallas för PLCNext Store och PLCNext Community. PLCNext Store är en handelsplattform för applikationsutveckling där utvecklare genom en sökning kan hitta rätt applikation att köpa och ladda ner. På PLC Next Community kan man ge varandra tips och utbyta kunskap och erfarenheter, en användarplattform nödvändig för utveckling och innovation på en annars konservativ marknad.

– Vi bygger själva egna applikationer som vi laddar upp men har även kunder som utvecklar och tillgängliggör sina applikationer på plattformen. Det är en plattform för applikationsutveckling som bidrar till att programmerare kan sälja applikationer även för industrin, säger Stefan Nordenfors.

Phoenix Contact har byggt ett öppet ekosystem, ett nytt och unikt koncept inom industrivärlden som skapar rätt förutsättningar för framtidsinriktade automatiseringssystem som är öppna, flexibla och oberoende.

– Inspiring Innovations är vår grundslogan och vi vill driva utvecklingen framåt. Tittar vi på marknaden idag är vi ensamma om att erbjuda en lösning likvärdig vår när det kommer till öppenheten i styrsystemet. Vi har förmågan att kommunicera med redan tidigare installerade enheter, är leverantörsoberoende och bygger inte in våra kunder i ett stängt protokoll, säger Stefan Nordenfors.

För mer information besök vår sajt