ANNONSSAMARBETE MED ...

Palettsystem och robotar skapar flexibel produktion dygnet runt

SCHUNK VERO-S NSA palettsystem ger flexibilitet, korta ställtider samt noggrannhet i alla led av processen.
SCHUNK KONTEC KSC visar upp sin styrka, speciellt när det gäller pallsystem. De kombinerar höga klämkrafter, bekväm drift och hög noggrannhet med ett utmärkt pris/prestanda-relation. Med hjälp av dessa grundläggande klämmer visas det att en stämplingsstation inte längre behövs under fast delklämning.

Robotstyrda palettsystem är ett effektivt sätt att få högre flexibilitet och bättre nyttjandegrad. Ett bra exempel är om man har maskinell beabetning och behöver nyttja maskinen i högre utsträckning utan omställningstider.

Publicerad

Särskilt effektivt blir det om serierna är korta eller om det är väldigt många olika tempon eller olika typer av detaljer som skall bearbetas. Vad som är viktigt när palettsystem används är att processen studeras noga och att det finns en tydlig insikt i hela hanteringen, även av de verktyg och fixturer som används, både inne i maskinen men även utanför.

En trend inom alla typer av produktion är att antalet tillverkade produkter blir allt fler och med större variation. Krav på kundanpassningar och kortare livscykler gör att företag får allt svårare att ställa om sin produktion för att möta en allt varierande efterfrågan. Dessutom behöver ekonomin gå ihop vilket är en bra grund för att automatisera i allmännhet och att använda palettsystem i synnerhet. Historiskt sett har det alltid varit relativt enkelt att automatisera högvolyms-produktion men för varierande volymer har det varit mer komplicerat. Nu kan man kombinera robotar med palettsystem och därigenom både hantera de tillverkade detaljerna men även alla verktyg och fixturer som krävs.

Roboten hanterar inte bara de detaljer som tillverkas utan även verktyg och fixturer som kan transporteras från sina lagerplatser in i maskinen.

Allt byggs runt palettsystemet

Inom bearbetning kan man skilja mellan två olika typer av maskinbetjäning:

För större serier och när det rör sig om många tempon och längre bearbetningstider fixtureras råmaterialet direkt i fixtureringslösningen, exempelvis en chuck eller skruvstycke med höga inspänningskrafter typ en SCHUNK TANDEM lösning. Här kombineras höga inspänningskrafter med precision och repeternoggrannhet. 

Palletsystemet spänns fast i fyra inspänningsringar direkt på maskinbordet.

När det gäller korta bearbetningsserier är det viktigt att fixtureringslösningen är mer flexibel. Här kan roboten hantera både fixtur och detalj som dressas och förbereds utanför maskinen och som sedan lyfts både in och ut ur maskinen. När en serie av detaljer är färdigbearbetade står nästa serie av detaljer och väntar. Maskinens program styrs av vilka serier av detaljer som skall bearbetas.

Robotstyrda palettsystem ger en mycket hög frihet och möjlighet till korta omställningstider. Både de detaljer som skall bearbetas och alla de fixturer och fastspänningslösningar som används, lagras i speciella verktygsställ som roboten hanterar parallellt med att även flytta de färdiga detaljerna.


Modulär uppspänning ökar utnyttjandet av palettsystem

När man använder robotstyrda palettsystem skapas en mycket högra nyttjandegrad av maskinen. Om man dessutom bygger upp modulära fastspänningssystem ökar nyttjandegraden ännu mer. Schunks program av fixturer och lösningar för fastspänning erbjuder mer än 1000 olika kombinationer där chuckar, skruvstycken, gripdon och magnetbord kan kombineras för att skapa den mest flexibla lösningen.

Palletterna från SCHUNK kan hantera vikter mellan 1 och 1000 kg och monteras direkt på robotens 6:e axel.
Robotkopplingen VERO-S NSR maxi 220 från SCHUNK kan hantera paletter på upp till 1000 kg.
Fastspänningssystemet TANDEM från SCHUNK ger flera möjligheter att fixturera olika detaljer på samma pallett.
Genom att använda flera chuckar på samma pallett bearbetning av runda detaljer ske snabbare än med traditionell uppspänning.
Det går även att kombinera VERO-S palettsystem med större fastspänningskuber för horisontella bearbetningsmaskiner.