ANNONS FRÅN IKEA

”På IKEA fick jag chansen att kickstarta min karriär”

Krishnapriya Kizhakkedath, Solution Architect & Rebecca Ahlstrand, Management Trainee

Genom smarta digitala lösningar har IKEA blivit allt mer tillgängliga för sina kunder, jorden över. Bakom den digitala resan står ingenjörer, innovatörer och unga talanger – redo att möta behoven idag och imorgon.

Publicerad Uppdaterad

Rebecca Ahlstrand är inne på sin tredje månad som Management Trainee där hon i sin roll är inom Digital Solutions & IT på IKEA. Med en civilingenjörsexamen i informationsteknik och en master i industriell ekonomi från KTH tog hon i våras steget ut i arbetslivet, och att valet föll på möbeljätten hade mycket att göra med deras möjligheter för nyexaminerade studenter:

– Jag kände att jag verkligen skulle få kickstarta min karriär i traineeprogrammet och jag blev positivt överraskad över hur mycket förtroende och ansvar jag fått på så kort tid. Vi lär oss om ledarskap och hur organisationen fungerar, samtidigt som vi får ett fantastiskt nätverk och kan arbeta med kompetenta kollegor över hela IKEA. Eftersom rollen anpassats efter mina intresseområden får jag också möjlighet att skräddarsy den på ett vis som känns både stimulerande och roligt!

IKEAs Management Trainee Program innefattar bland annat regelbundna utbildningar och en inledande månad på ett av företagets varuhus. Utöver värdefull praktisk kunskap fokuserar programmet mycket på personlig utveckling, menar Rebecca Ahlstrand:

– Jag uppmuntras att utmana mig själv och min syn på ledarskap varje dag. Programmet erbjuder så mycket både för mig som person och som anställd, och att få den sortens möjligheter så tidigt i min karriär överträffade verkligen mina förväntningar.

Krishnapriya Kizhakkedath, Solution Architect på IKEA sedan några månader tillbaka går det ettåriga traineeprogrammet Global Young Potentials Programme där hon tillsammans med andra deltagare från flera olika länder får möjlighet att växa in i sin nya roll på företaget och lära sig jobbet på plats. En stor del av utbildningen som ges i programmet riktar sig till att  deltagarna ska lära sig att leda sig själva i en digital värld under konstant förändring.

– Jag har tidigare arbetat som utvecklare inom IT, men sen i somras har jag rollen som  Solution Architect här på IKEA. Programmet har för mig hjälpt till att skapa en mjukare övergång mellan mina tidigare erfarenheter och arbetet i min nya roll – hela tiden med stöttning från både kollegor och chefer.

IKEA expanderar och öppnar varje år flera nya varuhus men utvecklar samtidigt ständigt sin e-handel och nya säljkanaler. Ett exempel är pop-up IKEA KÖK i Stockholm som gör det möjligt för IKEA att komma närmare kunderna i Stockholm innerstad.

Som IT-arkitekt på IKEA ansvarar Martin Gudmundsson för att de digitala lösningarna ska möta marknadens efterfrågan:

- IKEA har påbörjat en mycket spännande digital utvecklingsresa. Vi har våra varuhus, vårt varumärke och våra produkter, men världen runt oss förändras i snabb takt. Därför satsar vi på att utveckla våra digitala lösningar, för att kunna stärka vår närvaro och helt enkelt finnas närvarande där våra kunder befinner sig, säger Martin Gudmundsson och tillägger:

- Om jag hittar ett bra sätt för att optimera hur vi använder hårdvara i ett varuhus, kommer den lösningen automatiskt att användas i 400 andra varuhus. Omfattningen av mitt arbete blir helt annorlunda i ett så stort bolag som IKEA och det är en mycket värdefull aspekt i mitt arbete, avslutar han.

IKEA

IKEA är ett globalt företag med rötterna i södra Sverige. Inom IKEA Digital Solutions & IT finns det ett flertal kontor över hela världen med över 1500 medarbetare. Kontoren finns i Helsingborg, Malmö, Älmhult och på andra platser i Europa, Asien och USA. 

Ansökan till Global Young Potentials Programme öppnar i januari 2018. Läs mer om programmet och IKEAs jobbmöjligheter inom IT på ikea.se/jobb