ANNONS FRÅN SCHUNK

Ny teknik revolutionerar automationsvärlden

Låter det för bra för att vara sant så brukar det också vara fallet. Men när det gäller den nya teknologin inom elektropermanenta magneter från Schunk, så är det snarare det motsatta som gäller.

Publicerad Uppdaterad

Automationsvärlden har tagit stora kliv framåt de senaste åren. Arbetet med att skapa en effektivare och säkrare produktionsmiljö är ständigt pågående. Nu tar Schunk ännu ett kliv genom lanseringen av världens första elektriskt aktiverbara elektropermanenta magnet som drivs på endast 24 volt - EMH. Tidigare har det behövts 400 volt för att driva elektromagneter men Schunk lanserar nu en helt ny produkt på marknaden.  I och med att de flesta robotar idag drivs på 24 volt kommer det inte att krävas några nya kabeldragningar eller justeringar för installationen av EMH överhuvudtaget. Den kommer på ett enkelt sätt kunna integreras i redan befintlig teknologi.

Kräver ingen permanent strömtillförsel

Enkelt uttryckt fungerar EMH så att man skickar en 24 volts strömpuls som gör magneten aktiv och sedan ytterligare en signal för att stänga av den. EMH kräver alltså ingen permanent strömtillförsel, vilket inte bara gör den kostnadseffektiv och energisnål utan också tillförlitlig under strömavbrott eller nödstopp. Det är den första kompakta elektropermanenta magneten med integrerad elektronik och är därför något av en revolution inom området. 

Användningsområdet med elektropermanenta magneter är fortfarande störst inom verkstadsindustrin med att förenkla lastning och lossning av ferromagnetiska arbetsstycken (det vill säga järn, legerat stål, gjutjärn etc.). Med magnetteknologi slipper man dessutom de begränsningar som exempelvis gripdon har där man behöver anpassa arbetet till vilket användningsområde som krävs. Där har elektromagneterna en klar fördel eftersom att den inte har några begränsningar av det slaget, vilken form som helst på materialet fungerar så länge det är magnetiskt.

En magnet är ett utmärkt alternativ

Men det är egentligen bara fantasin som sätter gränser när det gäller inom vilka användningsområden som EMH fungerar. Lätta eller väldigt känsliga material som behöver hanteras där gripdon inte är möjligt kan med fördel använda denna teknologi. Detsamma gäller medicinska eller sterila miljöer där det ställs höga krav på renlighet och där en magnet är ett utmärkt alternativ eftersom att det inte finns några ledningar eller andra lösa delar som samlar smuts och kontaminerar arbetsmiljön. Utförs arbetet dessutom i extremt begränsade utrymmen är detta den perfekta lösningen eftersom att arbetsstycket är helt tillgängligt från fem olika sidor.

Vad gäller livslängden på EMH så är det också ett vinnande argument. Med lanseringen av EMH och 24 volts teknologin så sätter Schunk tydligt en ny standard för elektropermanenta magneter i allmänhet men för automationsvärlden i synnerhet.

För mer information: www.schunk.com