ANNONSSAMARBETE MED ...

Ny EX-klassad hårdvara ska utmana branschen

Johan Hedin, Area Sales Manager hos Beckhoff.

Med sina nya EX-klassade produkter fortsätter automationsexperten Beckhoff att utmana marknaden: – Det är det bästa av två världar när traditionella PLC-system möter processindustrins DCS-lösningar, berättar Beckhoffs Johan Hedin.

Publicerad

Automationsspecialisten Beckhoff växer mot ett nytt område när deras EX-klassade produkter för explosiva miljöer nu finns på marknaden. Utveckling av de nya produkterna har pågått under era år och i nära samarbete med industrin. Under 2018 börjar produkterna produceras och finns nu tillgängliga för kunderna.

– I våra nya produkter möts den traditionella processtyrningen, med sina långsammare förlopp och stora signalmängder, och den snabba PLC-världen. Som kund kan man därför få fördelarna från båda, berättar Johan Hedin, Area Sales Manager hos Beckhoff.

Beckhoffs nya produkter skiljer sig därmed från marknadens traditionella lösningar, där man oftast har en givare i den explosiva zonen och som sedan via barriärer kopplats mot I/O-plintar. De nya I/O:s som Beckhoff har tagit fram tillåter istället att sensorerna kan kopplas direkt utan barriär, vilket gör processen både enklare och billigare.

”Vår nya serie av produkter håller ett lågt pris samtidigt som de är kompakta och lika säkra”

Beckhoffs lösningar erbjuder också integrerad kommunikation till sensorer med protokollen HART eller Namur:
– Tittar man på sensorer inom processindustrin är det inte bara en givare som ger ett värde, det finns en intelligens inbyggd. Ska du exempelvis mäta nivån i en rund kemikalietank måste mätningen baseras på hur tankens tvärsnitt ser ut. En rund tank fylls snabbt i botten, långsammare i mitten, sedan snabbare i toppen. Har du en intelligent sensor kan den programmeras till att ge en korrekt signal genom att den vet hur tanken ser ut. Sensorer med protokollen Hart eller Namur kan kopplas direkt mot våra nya I/O:s. Dessutom kalibreras de automatiskt om du exempelvis behöver byta ut en sensor, säger Johan Hedin.

Enhetsmodifiering finns för CX51xx-serien och CX9020 datorer enligt kraven för ATEX- och IECEx-certifiering. Detta möjliggör en enkel anslutning av I/O, effektiv automation och presentation av data. Bland tilltänkta kunder för den nya produktserien finns olje- och gasindustrin, trä- och massaindustrin, gruvindustrin, kemikalieindustrin och många er.
– Traditionellt sett är EX- klassad utrustning väldigt dyrt. Vi kommer från en annan värld där vi jobbar med andra prisbilder, där har man av tradition och hävd kostnadseffektiva produkter. Samtidigt är det en relativt konservativ bransch då kunderna givetvis måste veta att produkterna fungerar. Vår nya serie av produkter håller ett lågt pris samtidigt som de är kompakta och lika säkra som befintliga lösningar och med samma certifiering.

Produkterna ligger i linje med Beckhoffs loso:


– Beckhoff har alltid varit ett bolag som utmanat, vi har ju till exempel arbetat med PC-baserad styrning i 20 år och det är först nu som våra konkurrenter mer och mer använder den lösningen. Det är också vår förmåga att utmana som vi tror kommer attgöra nytta för kunder inom EX-segmentet, där vi tror att vi kan leverera bra och smarta lösningar.

Parallellt med de EX- klassade produkterna har Beckhoff också lanserat en serie skärmar för Zon 2/22.
 

– Skärmarna finns i olika storlekar och kompletterar den övriga hårdvaran. De ligger i linje med våra datorer och I/O-serie. CPX -modellerna finns med multi-touch-teknik som vanlig skärm eller som en panel-PC, avslutar Johan Hedin.

Möt Beckhoff på Scanautomation! Läs mer här

OM BECKHOFF AUTOMATION

Beckhoff Automation levererar öppna automationsprodukter baserade på beprövad teknik. Det gör att kunder kan implementera dem i avancerade system snabbare och till en lägre totalkostnad än traditionella PLC- och MotionControl-system.