ANNONS FRÅN NIBE

NIBE bygger för Markaryds framtid

Lina Simonsson och Christel Fritiofsson från NIBE har varit de som har hållit i taktpinnen när NIBE har etablerat externt samarbete med Nobel Prize Museum och Tekniska Museet. Ett samarbete som även har innefattat en mängd uppdrag för lokala entreprenörer från Markaryd.

I en renoverad och ombyggd gammal möbelfabrik i Markaryd har värmepumpstillverkaren NIBE och kommunen byggt Vetenskapshuset – regionens nya nav för kunskap och samverkan. En plats som ska stärka ortens attraktionskraft och inspirera såväl näringslivet som studenter och skolelever.

Publicerad Uppdaterad

NIBE är idag ett världsledande värmepumpsbolag men företaget är fortfarande starkt präglat av rötterna i Markaryd där allt började för lite mer än 70 år sedan. Än i dag är den småländska orten bolagets högkvarter och centrum för produktutveckling och tillverkning.

– Vi tror inte på att ha utvecklingsavdelningen på ett ställe, och tillverkningen på ett annat. Det ger en sådan otrolig kraft att vi alla sitter tillsammans. Produktutvecklarna kan gå ut direkt i produktionen och prata med sina kollegor där, säger Christel Fritiofsson, Investor Relations på NIBE.

Byggt för framtiden

Med Vetenskapshuset – som invigdes 25 augusti – och samarbetet med kommunen vill NIBE stärka Markaryds attraktionskraft för näringslivet, samtidigt som de även väcker ungas intresse för naturvetenskap och teknik. Bland annat bjuds skolor in för att elever ska få lära sig mer om vetenskap genom lekfulla experiment och utställningar från NOBEL Prize Museum och Tekniska Muséet.

–  Just nu expanderar NIBE otroligt fort och vi ser hur kompetensbristen är ett tilltagande problem. För oss är Vetenskapshuset en långsiktig satsning på unga. Vi vill skapa nästa generations ingenjörer och visa att det finns massor av spännande jobb och företag i Markaryd. Man behöver inte flytta till en storstad för att vidareutveckla sig, säger Christel Fritiofsson.

En del av den nya Energiutställningen där ett antal energislag bildar fler spännande sektioner för lärande och lek.

Läs mer: Det här är Vetenskapshuset.

”Unik möjlighet”

För universitetsstuderande finns det en interaktiv föreläsningssal i vilken man kan koppla upp sig mot svenska och internationella universitet och följa föreläsningar från hela världen.

– Det här är en otroligt stor och häftig satsning. Dessutom har vi ett toppmodernt kemilabb som konstruerats av den ansedda kemisten Billy Södervall. Detta är en unik möjlighet, inte minst för gymnasieskolan som också är Vetenskapshusets närmaste granne, säger Lina Simonsson, projektledare för Vetenskapshuset.

Läs mer: Det här är NIBE.

I Vetenskapshuset finns även Mötesplatsen – ett coworking-center där företag, entreprenörer, distansarbetare och studenter kan mötas för att arbeta och utvecklas.

– Vårt mål är att det hela tiden ska vimla av människor i huset. Vi vill dra nytta av Markaryds närhet till E4:an och göra orten och Vetenskapshuset till en plats för lärande, arbete och nätverkande. Det ska vara en naturlig del av samhället där även privatpersoner besöker utställningarna medan de till exempel laddar elbilen, avslutar Lina Simonsson.

Den nyrenoverade möbelfabriken som numera inrymmer två nya spännande utställningar inom energi och uppfinningar i människans tjänst samt en modern co-workingplats med gemensamma faciliteter som möjlighet till internationell uppkoppling till universitet samt TV-studio med mera.

Annonsinformation

Under 2020 hade NIBE över 19.000 anställda och omsatte 27 miljarder. Koncernen utvecklar och tillverkar intelligenta och energieffektiva lösningar för inomhuskomfort i alla typer av fastigheter. NIBE förser också marknaden med komponenter och lösningar för intelligent uppvärmning samt styrning för industri och infrastruktur. Verksamheten bedrivs inom tre affärsområden: NIBE Climate Solutions, NIBE Element och NIBE Stoves. NIBE börsnoterades 1997.

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. I det fall du har synpunkter på annonsens innehåll, vänligen vänd dig till annonsören.

Önskar du annonsera eller komma i kontakt med Ny Tekniks kommersiella redaktion? Skicka ett mail till agency@nyteknikgroup.se