ANNONS FRÅN KRAFTRINGEN

Nära samarbeten är energimarknadens framtid

Peter Bengtsson, kundansvarig på Kraftringen

Energimarknaden förändras. Det ställer nya krav på samarbeten mellan energibolag och andra aktörer när framtidens hållbara samhällen nu ser dagens ljus.

Publicerad Uppdaterad

Ett stenkast från universitetsområdet Ideon i Lund växer den innovativa stadsdelen Brunnshög fram, gata för gata. Det unika är de många hållbarhetslösningar som genomsyrar projektet. Det handlar om energismarta hus, om förnybara energikällor och om nyttjandet av värme från de stora forskningsanläggningarna ESS och MAX IV. Energibolaget Kraftringen spelar här en avgörande roll i nära samarbete med Lunds kommun, Science Village Scandinavia och inte minst med byggbolagen som är inblandade:

- Genom att vara med redan i byggprocessen kan vi se till att vissa saker inte glöms bort i utformningen. Ett exempel är de solcellslösningar som vi erbjuder, där vi har sålt in anläggningar som inte byggs förrän om några år. Samma sak är det med laddstolpar för elbilar. Vi har tidigare satt upp sådana i Ideon-området i samarbete med Wihlborgs Fastigheter och nu ska vi implementera den här typen av lösningar i Brunnshög också, berättar Peter Bengtsson, kundansvarig hos Kraftringen.

Ytterligare ett exempel på samarbeten som resulterar i innovationer är de belysningslösningar som Kraftringen utvecklar, tillsammans med bland annat Brighter och Luxera AB.

- Vi vill hitta nya lösningar inom specifika områden och ett sådant är just belysning. Genom att vi arbetar med designad belysning som anpassas efter ytorna kan vi skapa en social, säker miljö och skapa ett attraktivt utrymme i belysningspunkterna.

Ytterst handlar dessa lösningar om ett ökat fokus på tjänster utöver de som traditionellt förknippas med ett energibolag:

- En utmaning för oss är att många byggbolag inte är medvetna om vad vi som energibolag erbjuder för tjänster. De associerar oss fortfarande mest med el och fjärrvärme. Vi är långt framme i många olika aspekter av hållbarhet och vi har en stor portfölj av lösningar vilket innebär att vi i dag är en helhetsleverantör, säger Peter Bengtsson.

En förändrad roll för energibolagen

Projektet i Brunnshög visar inte bara på behovet av innovativa och hållbara lösningar för att minska städernas klimatavtryck. Lika mycket belyser de en förändrad energimarknad där Kraftringen går in i en ny roll:

- De senaste åren har marknaden utvecklats snabbt och vi har i dag möjligheten att ta ett större ansvar hela vägen in i byggnaden. Vi utvecklar vår verksamhet och försöker att hitta nya tjänster som passar in i framtiden, både genom egen utveckling men också genom att vi hittar nya leverantörer som kompletterar oss.

Kraftringens målsättning är att arbeta nära alla inblandade parter för att tillsammans skapa ett stort engagemang för Brunnshög och dess framtid. Långsiktighet är ett av nyckelorden. Då krävs också lösningar och samarbeten som klarar av tidens tand:

- Vårt mål är inte att jobba med popup-produkter som är inne just nu. När vi säljer in något till kunden vill vi att de ska känna att våra lösningar och vi som leverantör är relevanta ett flertal år framåt. Där har vi som energibolag en av våra styrkor jämfört mot många andra typer av leverantörer: vi har funnits länge och kommer att finnas i framtiden också.

I slutändan, menar Peter Bengtsson, handlar Brunnshög om mer än bara stadsdelen. Det handlar om hur Kraftringen vill vara med i utvecklingen av hela regionen där de verkar: 

- I Brunnshög undersöker vi lösningar som kan användas både för att skapa mer hållbara städer och som kan implementeras även i mindre kommuner.

Om Kraftringen:

Kraftringen är ett energibolag med ambitionen att leda utvecklingen av framtidens energi. Vi tar ansvar för att använda naturresurser så effektivt som möjligt genom att fokusera på lokala energilösningar som både skapar stora miljövinster och bidrar till en hållbar tillväxt i regionen. Kraftringen ägs av kommunerna Lund, Eslöv, Hörby och Lomma och har cirka 260 000 energikunder och runt 500 medarbetare.