ANNONS FRÅN SVENSKA MÄSSAN

Moelven accelererar mot en digitaliserad sågverksindustri - tar hjälp av Digiwood AB och RISE

Under de senaste åren har Moelven haft målet inställt på att öka digitaliseringen i sin sågverksindustri, ett projekt som inleddes 2016 och som nu lett till verklighet inom det som benämnts “Det Digitala Sågverket”. Helt nya metoder för att tillgängliggöra nyttan av digitalisering kommer att presenteras.

Publicerad Uppdaterad

Förutom att nu genomföra installation på tre sågverk så lyfter också Moelven digitaliseringen till en av de viktigaste hörnstenarna i sin framtida strategi. Ett projekt som kommer att drivas med stöd av Digiwood AB och RISE samt produktfamiljen NEXUM.

Sågverksindustrin, likt industrin i stort, är mitt uppe i en omfattande digitalisering. En förändring som omfattar många processer och metoder, alla med målet att höja effektiviteten och lönsamheten i verksamheten. Moelven bestämde sig tidigt för att digitalisering var något man ville jobba aktivt med och har efter ett antal pilotinstallationer och tester tagit beslutet att gå vidare med installationer av NEXUM, som en plattform för det Digitala Sågverket.

- Jag har bakgrund från mediebranschen som var tidiga med att hantera stora mängder data med artiklar och digitala bilder i en vardag där reportrar publicerar från matcher och har tillgång till nyheter från byråer i realtid. Detta är en parallell till det som händer i industrin 20 år senare med uppkopplade system och mängden data. Den stora utmaningen i industrin är att göra rätt data tillgänglig för rätt person, på rätt plats och i rätt tid. För att data ska uppnå sitt fulla värde räcker inte digitala mätare och uppkopplade system och en stor databas. Det krävs något mer - det är den frågan vi har funnit en lösning på, säger Petri Luomala, Moelven Industrier AB.

När alla mätare fanns på plats integrerades de och gjordes sökbara i olika tabeller. I den delen omvandlades den analoga processen till mätningar i form av siffror. Men trots det blev resultatet en enorm mängd av data som var för omfattande för att kunna hanteras. Då föddes idéen om NEXUM, en plattform som hjälper dig med att finna alla relationer av data som är av värde för utvecklingen av din verksamhet.

- Genom att använda sig av NEXUM för indexering kan relevanta data från underliggande system göras tillgängliga, vilket leder till att kunden kan identifiera och länka samman väsentlig information och utifrån det ställa relevanta frågor och identifiera värdedrivande samband. NEXUM kopplar alltså bara de data som är relevant, säger Mikael Jacobsson, vd på Digiwood AB.

En av metoderna i NEXUM, DeltaTime, som är utvecklad och patenterad inom ramen för projektet, säkerställs möjligheten att följa en stock genom hela processen, genom mönstret av tidsstämplar, som ett komplement till annan form av spårbarhet. För att en spårning ska vara möjlig är det nämligen viktigt att veta vilken stock som kommer när och hur precis den stocken ska behandlas.

NEXUM installeras nu på tre av Moelvens sågverk med målet att kunna indexera data från alla delar av processen och därmed öka värdeutbyte, högre volymuttag samt få en högre tillgänglighet på sågverket.

- Spårbarhet är viktigt av två skäl. Det ena är för att kunna bedöma och sortera stockar så tidigt som möjligt, det andra för att ha möjlighet att kunna spåra biten genom processen. Vi får då alltså en möjlighet att se vad som hade krävts för att biten skulle hållit en högre kvalitet från stock till slutprodukt och justera processen och anläggningen baserat på den informationen, säger Mikael Jacobsson.

- För Moelven kommer detta att innebära en mängd fördelar; höjd produktkvalitet, större volymer i högre priskategorier, högre tillgänglighet på sin anläggning, färre returer från sina kunder, ökad produktivitet samt minskad energiförbrukning, säger Claes Winzell, RISE.

NEXUM är således en viktig komponent i den evolution som sågverksindustrin nu genomgår. Lösningen installeras och används för första gången av Moelven och kommer inom kort att vara tillgänglig för alla sågverk som vill digitalisera och dra fördelar av de nya metoderna. Tillgången till indexerade data kommer att förändra sågverksindustrins sätt att arbeta genom hela processen.

NEXUM lanseras genom det digitala eventet “Nyckeln till en indexerad och digitaliserad sågverksindustri” den 25 november. Eventet presenteras via Nordens största mötesplats inom träindustrin, Trä och Teknik.

Annonsinformation

Svenska Mässan Gothia Towers är en av Europas största integrerade mötesplatser med ett unikt cityläge i centrala Göteborg. Svenska Mässan Gothia Towers arrangerar och driver mässor, möten, hotell, restauranger, spa och en showarena. Varje år välkomnas drygt två miljoner besökare till mötesplatsen. Svenska Mässan Gothia Towers ägs av en privat, oberoende stiftelse, Svenska Mässan Stiftelse. Stiftelsens uppdrag är att främja näringslivet och varje år genereras drygt 3,2 miljarder kronor i turistekonomiska effekter.

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. I det fall du har synpunkter på annonsens innehåll, vänligen vänd dig till annonsören.

Önskar du annonsera eller komma i kontakt med Ny Tekniks kommersiella redaktion? Skicka ett mail till brandarena@nyteknikgroup.se.