ANNONS FRÅN KING

“Man kommer långt med att vara nyfiken och ödmjuk”

I det allra första avsnittet av karriärpodden Work at X träffar teknikjournalisten Elin Häggberg spelbolaget King och pratar om hur det är att jobba just där. När teknik- och utvecklingschefen Andrea Backström började för snart elva år sedan var hon den enda kvinnliga spelutvecklaren. Nu ligger de långt över branschsnittet.

Publicerad Uppdaterad

Det är nog få som inte vet vad Candy Crush är – mobilspelet som tog hela världen med storm när det släpptes 2012. Det svenska spelbolaget King, som ligger bakom succén, har idag 247 miljoner användare i månaden (Q3 2019). Andrea Backström, Senior Director of Development & Technology på Kings Stockholmsstudio, är också den första gästen i den nya karriärpodden Work at X.

I podden träffar Andrea Backström teknikjournalisten Elin Häggberg och de pratar bland annat om den vänliga arbetskulturen på King, vilka egenskaper de letar efter i nya utvecklare och hur de är på god väg att bli helt jämställda bland utvecklarna.

– När jag började för elva år sedan var jag den första kvinnliga spelutvecklaren på King, nu är vi 30 procent vilket är långt över branschsnittet på 10 procent, säger hon.

Förändrade rekryteringsprocessen
Att det blivit så är inte en slump utan det ligger ett medvetet och aktivt arbete bakom. Ett arbete som involverat hela bolaget.

– Vi hade en kickoff för några år sedan och då var det en manlig kollega som räckte upp handen och frågade varför vi inte ökar andelen kvinnor, då var vi bara två stycken på femtio personer. Fler höll med och då sa jag att vi fick komma på ett sätt att lösa det. Vi började med att göra om våra annonser, eftersom det ändå inte var någon som kände igen sig i dem. Sedan började vi också kontakta kvinnliga utvecklare direkt och vi har nu alltid minst en kvinna med i rekryteringsprocessen – och det har gett resultat. Idag har vi ett mål om att till 2020 rekrytera 50/50 och inom 5 till 10 år tror jag att vi kommer vara helt jämställda bland utvecklarna, berättar Andrea Backström.

Samarbetsförmåga viktigare än erfarenhet
Som ansvarig för utvecklarorganisationen är det Andrea Backström som rekryterar nya utvecklare. På frågan om vad hon letar efter i nya medarbetare har hon ett tydligt svar:

– Man kommer långt med att vara nyfiken och ödmjuk. Eftersom vi jobbar mycket i team är det jätteviktigt att man kan samarbeta och är vänliga mot varandra. Jag anställer faktiskt hellre någon som är bra på att arbeta i team men som kanske är mindre erfaren eftersom det kan ställa till enorma problem för kulturen annars. Vi är väldigt stolta över våra värderingar och den kultur vi skapat här. Den vill vi bevara, säger hon.

Detta och mer avhandlas när King gästar den nya karriärpodden Work at X. Lyssna här

FAKTA:

Work at X är podden för alla ingenjörer och ingenjörsstudenter som letar efter den perfekta arbetsgivaren. I varje avsnitt möter programledaren och teknikjournalisten Elin Häggberg ett nytt företag som berättar om hur de står ut i konkurrensen om arbetskraften. Work at X produceras av contentbyrån Borg & Owilli. Det första avsnittet görs i samarbete med King.