ANNONS FRÅN NORDIC FOOD INDUSTRY
Lösningar för hållbara produkter och företag inom livsmedelsindustrin
Under de senaste åren har vår produktion och konsumtion av livsmedel blivit en allt viktigare fråga. Detta inte minst kopplat till dess påverkan på klimatet men också ur ett tillgångsperspektiv.
Inom forskningen så bedrivs många aktiviteter för att säkra matproduktionen och göra den både hälsosammare och mer miljösmart.
Livsmedelsindustrin är den tredje största branschen i Sverige. Vi är hyfsat självförsörjande när det gäller vissa råvaror, medan för andra är vi beroende av import som står för ungefär hälften av den mat vi äter. I dessa dagar, mitt under brinnande covid-19-situation, funderar branschen givetvis på hur produktion och leveranser kan säkras och vad som händer om Sveriges gränser skulle stängas under en längre tid.
- Hur får vi det då att funka från jord till bord? Har vi inte in tillräckligt med råvaror i landet så kan vi inte heller producera tillräckligt. Och fungerar inte distributionen så kan vi ha en massa mat som går till spillo, så det är oerhört viktiga delar i livsmedelskedjan, säger Charlotte Eklund-Jonsson, Forsknings- och affärsledare på RISE avdelning för jordbruk och livsmedel.
Logistiken kring transport och produktion är därför områden där man börjar se över hur man snabbare kan ställa om i krissituationer. Det är komplexa frågor där det gäller det att hitta rätt balans mellan vad vi producerar i fredstid på en bredare marknad, för att i händelse av kris kunna ställa om till att producera för den lokala.
Fram tills för några år sedan var efterfrågan på livsmedel till stora delar varit styrd av enbart pris. Nu efterfrågas andra värden som hälsosamt, hållbart och lokalproducerat. Både av konsumenter, men även av samhället i stort.
Livsmedelsbranschen tittar därför på hur smarta tekniker, lösningar och modeller som passar det moderna samhället kan leverera de produkter konsumenter vill ha och samhället behöver. Livsmedelsindustrin är på många plan redan bra på att producera säker mat på effektiva sätt.
- Det finns en mytbildning kring att industriellt producerad skulle vara dålig och ordet ”industrimat” används idag nästan som ett skällsord. Produkterna har verkligen fått ett oförtjänt dåligt rykte. Maten som tagits fram är säker, kopplade till ett bäst före datum och med en tydlig innehållsförteckning så du som konsument har full koll på vad du äter. Det är inte för inte som man nästan aldrig blir matförgiftad av ”industrimat”, säger Charlotte Eklund Jonsson.
Det finns en hel del forskningsområden inom processteknik kopplat till livsmedel där det görs framsteg. Lösningar för produktion och logistik är viktiga led i hur vi i framtiden ska få fram effektiva sätt att såväl producera som leverera mat.
Nordic Food Industry utgör tillsammans med ProcessTeknik och Scanautomatic en branschöverskridande mötesplats med tre mässor under samma tak. Med målet att skapa ökad kompetens kring gemensamma utmaningar sätter vi under 2020 fokus på tre områden – hållbarhet, smart industri och energi.
Mässan har flyttats till 4–6 oktober 2021 och kommer hållas på Svenska Mässan i Göteborg.