ANNONS FRÅN LKAB

LKAB satsar på att skapa teknikintresse tidigt

Som sektionschef på driftservice inom LKAB har Niddi Ögren personal- och budgetansvar för sin sektion på cirka sextio personer, men hon har mer och mer börjat arbeta med beteenden och jämställdhet - att prata om vinsterna med en jämställd arbetsplats och hur de ska nå dit.

Att få fler unga, och framförallt tjejer, att bli intresserade av teknik ligger i fokus för LKAB:s jämställdhetsarbete med målet att få in fler kvinnor i produktionen. Detta är något som sektionschefen Niddi Ögren arbetar mycket med.

Publicerad Uppdaterad

Som sektionschef på driftservice inom LKAB har Niddi Ögren personal- och budgetansvar för sin sektion på cirka sextio personer, men hon har mer och mer börjat arbeta med beteenden och jämställdhet - att prata om vinsterna med en jämställd arbetsplats och hur de ska nå dit.

– Vi har konstaterat att vi måste rikta satsningarna mot en ännu yngre målgrupp. Det räcker inte att prata med ungdomar på högskolan och gymnasiet – vi måste få fler tjejer intresserade av teknik tidigt så att de väljer teknik på gymnasiet, säger hon.

Dessa satsningar är en del av LKAB:s övergripande hållbarhetsarbete. De har till exempel stiftelsen LKAB Akademi som stöttar skolor i Malmfälten och Narvik med syftet att få upp teknikintresset bland unga. Ett annat mål är att 25 procent av cheferna ska vara kvinnor senast 2021.

– Vi har kommit en bra bit på väg men vi har en del kvar. Jag vill framför allt jobba på att få in fler kvinnliga chefer i produktionslinjen. På stabsida ser det bättre ut men produktionen släpar efter. Där måste vi föregå med gott exempel – jag har själv precis gått från stab till produktion, och det är fler som har gjort det den senaste tiden, säger Niddi Ögren.

Mycket av LKAB:S jämställdhetsarbete går ut på att visa och skapa förutsättningar för kvinnor att göra karriär. Det är inte alltid lätt vilket delvis beror på en föråldrad syn på gruvindustrin och vem som arbetar där.

– Många industrier är tyvärr anpassade efter män och det vill vi förändra. Jag hade till exempel inte en tanke på att jobba inom LKAB trots att jag alltid varit teknikintresserad, berättar Niddi Ögren och tar upp ett talande exempel från när hon besökte en lågstadieskola:

– De frågade “om jag träffat en chef någon gång?” och blev väldigt förvånade när jag sa att jag själv var chef. Det hade de inte väntat sig och därför är det så viktigt att vi börjar tidigt.

Vad skulle du säga till någon som är nyfiken på att jobba på LKAB?

– Att vi har en ofantlig variation av yrken och jobbar med teknik som verkligen ligger i framkant – det är i princip bara att välja vilken väg du vill gå. Men också att vi har en stark gemensam vilja och ambition om hållbarheten. Alla vill åt samma håll, säger hon och tillägger:

– Själv insåg jag snabbt att jag kan göra störst skillnad om jag jobbar på den industri som har störst påverkan på samhället där jag bor – det är LKAB.

OM LKAB:

LKAB är en internationell högteknologisk gruv- och mineralkoncern som bryter och förädlar Norrbottens unika järnmalm för den globala stålmarknaden. Hållbarhet är kärnan i vår affärsidé och vår ambition är att vara ett av de mest innovativa, resurseffektiva och ansvarstagande företagen i branschen. Koncernen, som omsatte cirka 26 miljarder kronor 2018 och har cirka 4 200 anställda i 12 länder, rymmer även industrimineraler, borrsystem, tågtransporter, bergtjänster och fastighetsbolag.