ANNONS FRÅN KTH

KTH breddar kompetensen inom neutronspridning

Just nu byggs Sveriges största forskningsprojekt någonsin. ESS, utanför Lund, är neutronspridningsanläggningen som kommer ta materialforskningen till nya nivåer. För att säkra att Sverige kan dra nytta av anläggningen på bästa sätt sprider professorn Martin Månsson kunskap om metoden.

Publicerad Uppdaterad

Om fyra år kommer Sveriges största forskningsprojekt ESS, European Spallation Source, vara redo för användning. Detta gigantiska neutronmikroskop ska hjälpa forskare från hela världen att bättre förstå och utveckla framtidens funktionella material.

– ESS kommer bli världens bästa neutronkälla och öppnar upp helt nya världar för materialforskningen, säger Martin Månsson, materialprofessor och neutronspridningsexpert vid KTH.

Sprider kompetens om neutronspridning

2008 började Martin Månsson använda sig av neutronspridning när han forskade på Paul Scherrer Institute i Schweiz. När det stod klart att Sverige skulle bygga Europas mest moderna neutronanläggning blev han rekryterade till KTH för att sprida kunskap om metoden.

Ta del av Martin Månssons forskning här.

– Traditionellt sett har neutronspridning varit väldigt tidskrävande och begränsad till stora prover. Men tack vare ESS:s världsledande teknik kommer produktionen av neutroner att öka och hela mätprocessen att effektiviseras. Det gör det möjligt att utföra mätningarna på mycket kortare tid, följa dynamiska processer i realtid, samt studier av millimeterstora prover, förklarar han.

Idealisk för materialforskning

Trots att materialforskning alltid har varit ett starkt område på KTH har neutronspridningen inte varit ett självklart hjälpmedel. Men, genom KTH:s multidisciplinära Materialplattform har Martin Månsson arbetat för att få flera forskningsprojekt att inse fördelarna med neutronspridning och under de senaste åren har KTH:s användande av mätmetoden ökat markant.

– Till skillnad från röntgen kan neutronspridning direkt mäta bland annat magnetiska kvantmaterial och vätebaserade material. Därför är neutronspridning en idealisk metod för oss att både få svar på grundläggande forskningsfrågor och utveckla industrier som stål, läkemedel, hållbar energi, skogsbaserade material, och kvantteknologi säger Martin Månsson.

Läs mer om Materialplattformen här.

Tillsammans med Materialplattformen utformar Martin Månsson en långsiktig strategi för hur KTH:s forskning och ESS kan dra nytta av varandra:

– ESS är ett komplext och tekniskt avancerat bygge som kräver en hel del materialforskning. Hittills har Sverige inte varit särskilt involverade i utvecklingen, men för ett tekniskt universitet som KTH finns möjligheter att bidra med spetsteknologi till anläggningen, precis som ESS bidrar till vår forskning.

Utbildar framtidens neutronexperter

Förutom Materialplattformen är Martin Månsson även involverad i forskarskolan SwedNess där han är studierektor. Det är ett utbildningssamarbete mellan flera av Sveriges stora universitet och finansieras av Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF). 40 doktorander från ämnesområden som livsvetenskap, ingenjörsmaterial och magnetiska material är rekryterade i syfte att bredda Sveriges kompetens inom neutronspridning.

Nyfiken på SwedNess? Läs om forskarskolan här.

– Tanken är att vi ska skapa ett nätverk av neutronspecialister inom olika fält för att säkra framtida samarbeten mellan näringslivet och akademin. Vissa av doktoranderna kanske till och med kommer jobba på ESS i framtiden och då har vi redan skapat ett svenskt ekosystem med neutronkunskap, säger han och tillägger:

– När ESS står färdigt är det viktigt att vi har färsk och bred kompetens inom neutronspridning så att vi kan ta vara på de fantastiska möjligheterna som ges.

Annonsinformation

KTH:s materialplattform ansluter drygt 1000 forskare, 80 forskningsgrupper och 26 kompetenscentrum i flera tematiska forskningsområden. Plattformen initierar multidisciplinär materialforskning och har också ett speciellt ansvar att informera, utbilda och stödja KTH:s användning av storskaliga forskningsanläggningar så som ESS, men även synkrotronkällorna MAX IV och PETRA III. För utbildning samarbetar materialplattformen bl.a. med SwedNess som är Sveriges nationella forskarskola i neutronspridning.

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. I det fall du har synpunkter på annonsens innehåll, vänligen vänd dig till annonsören.

Önskar du annonsera eller komma i kontakt med Ny Tekniks kommersiella redaktion? Skicka ett mail till agency@nyteknikgroup.se