ANNONS FRÅN BOSCH REXROTH

Komponenten som halverar energibehovet

Per Edarp, produktionstekniker på Projet System.

En enda komponent som halverar energiförbrukning vid produktion och minskar bullernivåerna avsevärt. Vattenskärningsjätten Projet System har fått en tydlig roll inom Industri 4.0. Nu avslöjas den senaste innovationen under branschmässan Euroblech 2018.

Publicerad Uppdaterad

Ambitionerna var höga när Bosch Rexroth för några år sedan lanserade de första lösningarna inom Connected Hydraulics; uppkopplade hydraulikprodukter som tar hjälp av smart mjukvara. Förhoppningen var att bli en del av Industri 4.0 genom att ta prestanda, funktion och livslängd för produktionsanläggningar till nya nivåer.

Innovationsinriktningen skulle snart visa sig vara helt rätt. Med en av konceptets lösningar – Sytronix – kan energiförbrukning, buller och slitage reduceras så pass mycket att det på många sätt ändrar villkoren för aktörerna som använder tekniken.

Varvtalsstyrning utifrån exakt effektbehov

Sytronix framgång består av att man smart kan reglera hydraulpumpars varvtal – till skillnad från traditionell pumpdrift där man kör fullt varvtal för alla ändamål. Att kunna varvtalsanpassa för olika behov och förutsättningar, gör att man spar på energi samtidigt som pumparna effektiviseras.

Lösningen reglerar motorns varvtal för att bibehålla axialkolvpumpens vinkel och mängden vätska som förflyttas per varv – utifrån vad som är optimalt för ändamålet. Bakom lösningen ligger en beräkning av pumpens vinkel på tre olika sätt samtidigt som en tryckomvandlare kontinuerligt registrerar trycket i hydraulsystemet.

Några som har vunnit på Sytronix är Projet System, experter inom vattenskärning och högtryckskomponenter. De har länge tillverkat hydrauldrivna pumpar och kunde tack vare Bosch Rexroth, ta utvecklingen till nya nivåer.

– Med Sytronix fick vi framförallt kraftigt reducerad energiförbrukning och ljudnivå, uppemot 60 procent lägre energiförbrukning. Men även väldigt avancerad styrning och kontroll av pumpen. Detta möjliggör bland annat flertalet beräkningar av signaler och värden för att styra pumpen så optimalt som möjligt, säger Per Edarp, produktionstekniker på Projet System.

Minskar bullernivåerna inom industrin

Även om den stora energibesparingen ger den ekonomiskt mest betydelsefulla förändringen, är kapaciteten att minska buller minst lika revolutionerande.

– Att ljudnivån sjunker så pass mycket är minst lika viktigt för slutkunden. Något som har gjort Sytronix så framgångsrik. Att det blir mindre slitage, som innebär längre livslängd för komponenterna är också något väldigt positivt, berättar Bjarne Restedt, teknisk chef på Bosch Rexroth.

”Go green” är i tiden för industrin

Projet har tillsammans med Bosch Rexroth fortsatt att leta smarta lösningar för hydrauldrivna pumpar. Funktionerna som blivit ännu mer avancerade presenterades nyligen under branschmässan Euroblech 2018. Och enligt Per Edarp sticker man ut tydligt på marknaden.

– Projet ligger i framkant gällande tekniska lösningar med avancerade funktioner i branschen, vissa av våra funktioner är unika, konstaterar han.

Vad innebär de nya idéerna då?

En stor del av nyheten är steget mot IoT och AI. Systemet har gjorts smartare genom att dels kopplas upp för ökad tillgänglighet, men även genom att bli prognostisk.

Sensorer har kopplats in i pumpen, dessa samlar in realtidsdata om exempelvis tryck och temperatur som i sin tur behandlas av en maskininlärningsfunktion. Denna kan snabbt konstatera om värden avviker från tidigare insamlad data – och vad det kan bero på.

Utvecklingen av systemet innebär också en vidareutveckling av pumpparrallellkontroll, PPC. Det innebär att flera olika pumpar och motorer kan styras parallellt utav varandra.

– Förut pratade man om förebyggande underhåll för produktionsanläggningar. Nu har det svängt om till att bli ”predictive”; att förutspå. Det ger bättre koll på vilka insatser som behövs och genom att undvika onödiga kostnader som haverier och annars oförutsedda problem medför, säger Bjarne Restedt på Bosch Rexroth.

För Projet System har samarbetet med Bosch Rexroth gett dem en plats inom Industri 4.0 och Per Edarp är övertygad om att andra aktörer kommer följa samma spår.

– Energibesparingen vi uppnår är världsledande på vår typ av pump i branschen. ”Go Green” är i tiden för industrin, och där är vi i framkant, säger han och fortsätter:

– Andra tillverkare är inne på liknande spår, men vi har nog kommit längst av alla. Jag tror vi kommer vara först på marknaden med en välfungerade lösning.

Video om predictive management by Rexroth.