ANNONS FRÅN KIA

Kia e-Niro matchar de dyraste elbilarnas räckvidd

Elbilarna med de största prislapparna levererar också den längsta räckvidden. Undantaget är Kia e-Niro som håller jämna steg med toppskiktet – men till ett betydligt lägre pris.

Publicerad Uppdaterad

Urvalet av elektrifierade modeller har vuxit, och prisbilden för de rena elbilarna har breddats. Men i och med att batterierna utgör en betydande del av kostnaden för biltillverkaren så går pris och räckvidd fortfarande hand i hand. Billiga elbilar kommer ta dig en kortare sträcka, och en lång räckvidd innebär också en rejäl prislapp.
Kia är dock undantaget från regeln. Elbilen Kia e-Niro levererar en räckvidd som kan matcha dyrare premium-elbilar. Med ett pris från 481 900 kr innan den statliga subventionen är avdragen är gapet samtidigt stort mellan Kias och konkurrenternas prislappar. 


Läs mer här

Med ett batteri på 64 kWh har e-Niro en angiven räckvidd på 455 km enligt WLTP. Det finns tyska konkurrenter som får ut en avsevärt mycket kortare körsträcka ur ett betydligt större batteri på 95 kWh. Och e-Niro har en angiven förbrukning på 1,59 kWh per mil – att jämföra med vissa amerikanska och tyska elbilar vars förbrukning är 30 procent högre. Hur kommer det sig då att den koreanska biltillverkaren sticker ut.

Lägsta genomsnittliga CO2-utsläppet av Sveriges tio största bilmärken

- Kia sitter på erfarenheten, vilket har gett en elbil med en väldigt hög energieffektivitet. Vi har producerat elektrifierade modeller sedan 2014 och för de två första månaderna var 65 procent av våra sålda bilar laddbara. För tredje året i rad håller vi positionen som det tredje största bilmärket i Sverige, och Kia hade under 2019 det lägsta genomsnittliga CO2-utsläppet av Sveriges tio största bilmärken. Kia driver omställningen mot en mer hållbar mobilitet i Sverige, säger David Lilja, PR- och kommunikationschef på Kia.
Med en snabbladdare vid en DC-laddstation kan du ladda batteriet från 20 % till 80 % på endast 42 minuter.

Vätskekylningen innebär att batteriet kan snabbladdas upprepade gånger utan att kapaciteten påverkas. Laddtiderna kortas betydligt av den medföljande 3-fasladdaren, av Typ 2, som kan ta emot 11 kW vid laddboxar hemma såväl som publika laddstationer.

Ljudkomforten en helt ny upplevelse
Bakom ratten gör elmotorn körningen till en pigg upplevelse. 150 kW, motsvarande 204 hästkrafter, med ett vridmoment på 395 Nm gör att 0-100 km/h avverkas på 7,8 sekunder. Bilen representerar samtidigt vad vi köpare uppskattar – en crossover som kombinerar en lite upphöjd utsikt från förarstolen med smart disponerade ytor. Det gäller från förarplatsen och baksätespassagerarnas benutrymme, till bagageutrymmet på 451 liter. Och för den som tidigare inte har åkt elbil är ljudkomforten en helt ny upplevelse.      
Många uppskattar att Kia låter föraren justera hur intensiv bromskraftåtervinningen ska vara under färd. Om exempelvis en kö rullar på snabbare än du hade förväntat dig så kan återvinningen enkelt ställas ner med paddlarna så att bilen fortsätter att rulla lite längre.
Kia litar på sin kvalitet vilket gör att man kan erbjuda bilbranschens mest generösa garantier – hela sju års nybilsgaranti från fabrik. Det ger en enorm trygghet kring köpet. Modellen är även mycket intressant för tjänstebilförarna då förmånsvärdet för e-Niro är väldigt generöst.
Läs mer här