ANNONS FRÅN KAPSCH

Kapsch ger framtidens fordon ett extra sinne

Fyra megatrender styr fordonsindustrins utveckling: ökad säkerhet, uppkoppling, autonom körning och minskad miljöpåverkan. – Våra produkter återfinns i alla de hetaste områdena, säger Staffan Spethz, Vice President Business Development, Kapsch.

Publicerad Uppdaterad

Kapsch grundades 1892 och är i dag en av världens ledande tillverkare av lösningar för såväl fordon som trafikinfrastruktur:

– Kapsch signum är att vi alltid har varit ett innovativt hightech-bolag, med en stark entreprenöriell anda som genomsyrar bolaget, berättar Staffan Spethz.

Arbetet med V2X understryker att Kapsch positionerar sig i teknologins framkant. Bolaget är del av standardiseringen av tekniken, bland annat genom deltagande i forskningsprojekt. Lösningarna är avgörande för att köra autonomt på level 5.

– V2X innebär att fordon med hjälp av meddelanden kan signalera till varandra, berätta var de är och vilka avsikter de har. Det ökar säkerheten betydligt genom att antalet olyckor minskar. Den trådlösa kommunikationen gör att fordon får ett extra sinne som inte är beroende av faktorer som väder och sikt. Med V2X kan bilen se genom dimma eller runt hörn – sådant de traditionella sensorerna inte kan hantera, säger Martin Krutzsch, SW Architect.

V2X möjliggör också att fordon som inte är autonoma kan prata med varandra. Bilar med V2X-lösningar kan exempelvis plocka upp information om förare som beter sig irrationellt i trafiken och varna andra förare eller fordon. Teknologin kommer väl till pass i en hybridmiljö där både självkörande fordon och traditionella fordon samsas på vägarna.

V2X-tekniken innebär också miljöfördelar och en ökad komfortupplevelse när trafikflöden bättre kan hanteras: 

–  På sikt kan vi med V2X använda platooning för att skapa intelligenta trafikflöden i städerna. Vet vi att många fordon ska till samma plats kan vi samköra dem och kommunicera med rödljus så att fordonskonvojen smidigt glider genom staden. Resandet underlättas samtidigt som bränsleförbrukningen sjunker och miljöpåverkan minskar, berättar Andreas Grennvall, Product Manager V2X.

De första serietillverkade bilarna med V2X-teknik har redan rullat av produktionslinan i Detroit, hos den anrika biltillverkaren Cadillac. Från och med modellår 2020 kommer flera OEM:er att följa i deras spår. Kapsch fortsätter att växa tillsammans med marknaden. Bolaget tar nu sikte på att hitta medarbetare som vill vara med i arbetet med den senaste tekniken:

– Mjukvara är ett stort område för oss och här finns ett ökat behov inom exempelvis privacy och cybersäkerhet, som vi satsar mycket på. Samtidigt är vi ett hårdvarubolag som exempelvis har egna ASIC:ar. Därav behöver vi också kompetens inom exempelvis testning och verifiering av säkerhetskritiska system, avslutar Staffan Spethz.

Om Kapsch TrafficCom

Kapsch TrafficCom är en av världens ledande tillverkare av intelligenta transportsystem (ITS). Den svenska verksamheten är förlagd till Jönköping och har 140 medarbetare, samtliga är tjänstemän. Företaget ingår i den österrikiska koncernen Kapsch TrafficCom AG med 5500 anställda globalt. Kapsch arbetar både med utveckling av komplexa helhetslösningar med hög grad av kundanpassning och med standardiserade produkter.
Läs mer här