ANNONS FRÅN ISR IMMUNESYSTEM

Kan ha avslöjat hiv-gåtan: Virusmängden minskar

I tio år har det svenska ISR arbetat med läkemedelskandidaten ISR-48 som ska få immunsystemet att självt angripa hiv-infekterade celler. De är på god väg att utveckla ett färdigt läkemedel, och har kommit långt i utvecklingen av ett corona-vaccin.

Publicerad Uppdaterad

Det var efter observationer i katter som smittats med fiv, feline immunodeficiency virus – en sjukdom som drabbar kattdjur och som påminner om hiv – som svenska forskare såg att fiv-viruset helt försvann i de katter som kastrerats. Observationerna i katterna kunde visa på att hormonsystemet kan hjälpa immunsystemet att bekämpa infektioner i kroppen.

Iakttagelserna ledde till fler studier och ur de akademiska studierna bildades läkemedelsbolaget ISR.

– Det som gör sjukdomar som hiv, cancer och hepatit b till kroniska sjukdomar är att viruset gömmer sig för immunsystemet och kan verka fritt. I våra studier har vi med hormonet GnRH kunnat få celler infekterade med hiv att bekänna färg och säga till kroppen att jag är infekterad. Då kan immunsystemet och kroppens t-celler bekämpa infektionen, säger Ola Winqvist, vd på ISR, och utvecklar:

– När immunsystemet kan se vilka celler som är infekterade kan det bekämpa cellen och man kan bli helt frisk. Sjukdomen kan då motverkas av det egna immunförsvaret och behöver inte längre vara kronisk.

”Patienter fick vaccineffekt”
En av de första studierna för ISR:s läkemedelskandidat ISR-48 genomfördes i Sydafrika. Tjugosex hiv-smittade män som inte fick någon annan behandling behandlades med ISR:s GnRH-baserade kandidat.

– Testen var för att se att behandlingen är säker och faktiskt kan påverka virusmängden. Ett spännande resultat var att virusmängden fortsatte sjunka även efter att testerna avslutats och patienterna inte längre gavs ISR-48. De fick alltså en vaccineffekt där immunsystemet kom ihåg vilka celler som var sjuka, säger Ola Winqvist.

Läs mer om ISR arbete här.

Närmar sig kommersialisering
Nu genomförs en fas 2-studie i Sverige, och snart även i Tyskland, med hiv-smittade patienter som får bromsmedicin.

– Om testerna fäller väl ut och vi får en conditional approval kan vår läkemedelskandidat komma att kommersialiseras. Vi är då öppna för diskussioner om licensavtal eller uppköp, säger Ola Winqvist.

ISR är även i långt gånga planer för studier på resistenta hiv-stammar. Ungefär var tionde patient utvecklar resistens mot bromsmedicinerna och får då liten eller ingen effekt alls av behandlingen.

– Det här är jättebesvärligt eftersom det då inte går att hålla tillbaka sjukdomsutvecklingen. Dessutom visar en studie från 2018 att ungefär var tionde som får hiv i dag blir smittade med en resistent stam, säger Ola Winqvist.

Investerar 20 miljoner i coronavaccin
Parallellt med utvecklingen av deras hiv-kandidat arbetar ISR även med läkemedelskandidater för cancer och hepatit b. I våras började de även utveckla ett covid-vaccin. Gemensamt för alla läkemedel och vaccinet är att det utgår från att med hormon stimulera immunsystemet.

– För cancer och hepatit b har vi andra molekyler som vi fokuserar på, men gemensamt för alla sjukdomarna är att synliggöra de sjuka cellerna för t-cellerna som då kan eliminera smittan, säger Ola Winqvist och avslutar:

– Vi investerar cirka 15–20 miljoner kronor för att ta fram ett covid-vaccin. Vi utgår från ett eget patent och har som målsättning att vårt vaccin ska ge mer än 50 procents skydd.

Annonsinformation:

ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar. Läs mer på www.israb.se.

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. I det fall du har synpunkter på annonsens innehåll, vänligen vänd dig till annonsören.

Önskar du annonsera eller komma i kontakt med Ny Tekniks kommersiella redaktion? Skicka ett mail till brandarena@almatalent.se.