ANNONS FRÅN ÖHLINS RACING

Inget dämpar deras innovationskraft

Öhlins Racing utvecklar och tillverkar marknadsledande stötdämpare. Utvecklingsviljan och innovationskraften är en av anledningarna till framgångarna i företaget som numera handlar om mer än bara motorcyklar.

Publicerad Uppdaterad

Caroline Tjeder är projektledare på Öhlins Racing. Det som gjorde att hon fick upp ögonen för Öhlins var framförallt premiumprodukterna de utvecklar och att företaget har en egen produktion. Att verksamheten också är internationell var en bonus.

– Vi gör kontinuerligt tester där vi jämför våra produkter med konkurrenters. Vi hade till exempel en tävling nyligen där vi gjorde en konkurrensanalys på stötdämpare som används på motorcyklar för bankörning. Där var vi avsevärt snabbare! Det är tack vare våra duktiga ingenjörer som hela tiden vidareutvecklar våra produkter, säger Caroline Tjeder.

Lång historia av produktutveckling
Öhlins har under åren expanderat sin verksamhet och breddat sin produktportfölj. De utvecklar och producerar både konventionell och elektronisk dämpning och har gått från bilar och motorcyklar till att nu även involvera mountainbikes.

Just stötdämpning för mountainbikes är en växande marknad och sporter som cross country blir allt vanligare. Öhlins utvecklas i takt med trender och ny efterfrågan. Det är ett utvecklings- och innovationsföretag som tar chansen att hela tiden göra dagens produkter lite bättre. Det var också så det började när Kenth Öhlin på 1970-talet ledsnade på det undermåliga utbudet av stötdämpare på marknaden och bestämde sig för att ta fram egna – och bättre – produkter.

Läs mer om Öhlins Racing här

Skapar förutsättningar för att lyckas
Caroline Tjeder är maskiningenjör i grunden och började sin karriär som konstruktör. På Öhlins arbetar hon framförallt med olika MC-projekt, men också med utveckling av helt nya produkter. Det bästa är att få leda sitt team till satta projektmål:
– Att skapa förutsättningar för teamet att jobba mot gemensamma mål och sedan möta en nöjd kund i slutänden är det bästa med mitt jobb. Det är också väldigt varierande och ingen dag är den andra lik, säger hon.

Det höga trycket och den stora efterfrågan på Öhlins produkter kräver ibland tuffa prioriteringar.
– Vi har många kunder som är otroligt intresserade av det vi gör och att hantera många parallella projekt är en utmaning för företaget. Ur ett projektledarperspektiv är det utmanande att hantera oförutsedda ändringar och kundernas ibland korta tidsplaner. Då gäller det att möta kundens krav och samtidigt bibehålla vår höga kvalitet, säger hon.

Behöver man vara motorsportsintresserad för att arbeta hos er?
– Nej, verkligen inte. Är man motorsportsintresserad har man oftast produktkännedom men det är också något man lär sig här på Öhlins. Fokus ligger på att medarbetarna ska vara skickliga i sina respektive professioner – exempelvis konstruktion, mjukvaruutveckling eller projektledning – så att produkterna blir så bra som möjligt, säger Caroline Tjeder och tillägger:
– Jag hade inget motorsportintresse innan jag började här men nu har jag skaffat motorcykelkörkort. Jag blir nyfiken och inspireras enormt mycket av mina kollegor.

Om Öhlins Racing

Öhlins Racing utvecklar och tillverkar avancerade fjädringssystem för bil, motorcykel och mountainbike och har över 200 egna patent. Huvudkontoret ligger i Upplands Väsby i Stockholm och företaget har cirka 320 anställda. Öhlins Racing har också dotterbolag och filialer i Jönköping, Karlstad, Japan, Taiwan, Thailand, Tyskland och USA.