ANNONS FRÅN INTENSO TEKNIKREKRYTERING

”Ingenjörer och tekniker är väldigt eftertraktade”

Såväl ingenjörer som IT-tekniker har goda möjligheter till attraktiva jobb på dagens arbetsmarknad.

Publicerad Uppdaterad

I en prognos från Arbetsförmedlingen som publicerades i februari framkommer det tydligt att ingenjörer av olika slag och IT-specialister kommer att vara hett eftertraktade på arbetsmarknaden de kommande åren.

Nicole Diener arbetar som rekryteringskonsult på Intenso Teknikrekrytering och har mångårig erfarenhet av teknik- och ingenjörsrekrytering. Hon berättar om en marknad i högkonjunktur där efterfrågan på kompetenta ingenjörer och tekniker är hög – men tillgången är betydligt lägre.

– Det är en otroligt stor brist på kompetens inom de här branscherna. Företag kan inte växa som de vill, ta alla projekt eller göra alla affärer eftersom kompetensen i många fall inte finns. Med en stark konjunktur följer hög efterfrågan och de här branscherna behöver mer kompetent personal, säger Nicole Diener.

Är dina kompetenser eftersökta? Se lediga jobb här!

Kompetensbristen kan vara problematisk för företag men för en duktig ingenjör eller tekniker som söker nya utmaningar är arbetsmarknaden full av spännande möjligheter.

– Eftersom det finns en kompetensbrist så ökar också personalomsättningen. Ingenjörer och tekniker är väldigt eftertraktade och blir erbjudna fina möjligheter. För en ingenjör med bred kompetens eller en erfaren tekniker finns det mängder av attraktiva jobb. Det är väldigt positivt för den här yrkesgruppen, de är en värdefull resurs på arbetsmarknaden, säger Nicole Diener.

Utvecklingen av arbetsmarknaden för tekniker och ingenjörer har stegrats i stadig takt de senaste åren. Nicole Diener tror att faktorer som digitalisering och automatisering gör att trenden kommer att hålla i sig över en överskådlig framtid.

– Prognosen är att både efterfrågan och tillgången kommer öka i samma takt fram till 2030. Den här branschen hade utmaningar för fyra år sedan också, men då var inte bristen lika stor. Nu är konkurrensen bland företagen hårdare och därmed krävs det också mer kompetent personal.

Anledningen till att arbetsmarknaden är som ett smörgåsbord av möjligheter för tekniker och ingenjörer är enkel. Tjänsterna inom yrkena blir fler och antalet som utbildar sig inom området matchar inte den höga efterfrågan. På grund av detta kommer allt fler företag inte bara rekrytera mer personal utan också ha ett annorlunda förhållningssätt i rekryteringarna.

Rekrytering har blivit en fråga som diskuteras på högsta ledningsnivå och som kräver långsiktigt och strategiskt arbete. Många som sysslar med rekrytering i någon form har mer och mer fått gå ifrån deras traditionella metoder.

– En del i detta blir också att företag i större utsträckning får rekrytera på personlighet och potential. Eftersom ingenjörer är så attraktiva är det svårt för alla företag att hitta någon som har exakt den kompetens som eftersöks, då får man satsa lite på att utveckla och utbilda en potentiell framtida stjärna istället!

Se alla lediga tjänster och ansök här!