ANNONS FRÅN HÖGSKOLAN VÄST

Industrinära spetsutbildning på Högskolan Väst

Forskningsnära undervisning på Högskolan Väst. Asun Valiente varvar undervisning för masterstudenter med forskning inom bland annat additiv tillverkning i aluminium. Foto: Andreas Borg, Högskolan Väst.

Studenterna på Högskolan Västs nya masterprogram i tillverkningsteknik möter industrins utmaningar redan under studierna. Programmet är utvecklat i nära samverkan mellan högskolans spetsforskare och flera industriföretag.

Publicerad Uppdaterad

Att samverka med omgivande samhälle är en del av Högskolan Västs dna. Ända sedan lärosätet startade för 30 år sedan har industriföretag och andra aktörer varit delaktiga i utbildningarna och forskningen.

– Med vårt nya masterprogram i tillverkningsteknik fördjupar vi samverkan med industrin ytterligare. Studenterna möter arbetslivet redan under studierna och blir bättre rustade för att möta industrins utmaningar, säger Asun Valiente, som undervisar och forskar i svetsteknologi på Högskolan Väst.

Tolv representanter från nio företag bidrar med värdefull input till kursernas innehåll. I kursplanerna finns flera inslag som företagen önskat addera utifrån de kompetensbehov som finns inom industrin. Alla nio företagen deltar parallellt i flera forskningsprojekt som Högskolan Väst driver inom produktionsteknik, ett område där Högskolan Väst har världsledande forskning. 

– Företagens engagemang gör masterprogrammet mer relevant för studenternas framtida arbetsgivare. Lika viktigt är att vi kontinuerligt ser över och förbättrar kursernas innehåll i dialog med industrin, säger Asun Valiente.

Företagen bidrar även med gästföreläsare, studiebesök i deras verksamheter, handledare vid examensjobb och så kallade Co-op-platser.

– Co-op-platserna är ett oerhört viktigt inslag i utbildningen. De innebär att studenterna kan kombinera studierna med avlönat arbete på ett företag under minst 30 veckor. Det är bra både för studenterna och för företagen. Det leder ofta till rekrytering, säger Asun Valiente.

Ett av industriföretagen som engagerar sig i masterprogrammet är ESAB – en av världens ledande tillverkare av svets- och skärningsutrustning. De hoppas att masterprogrammet på sikt ska ge dem en värdefull rekryteringsbas eftersom utbildningen omfattar kurser i svetsprocesser och svetsmetallurgi.

– I dag är det svårt att hitta personer med kompetens inom både materialteknik och svetsmetallurgi. Men det nya masterprogrammet kan vara lösningen på det problemet. För oss är det fördelaktigt att vara med och påverka kursinnehållet. Här kan vi få gehör för de kompetensbehov vi tycker är angelägna att matcha, säger Eva-Lena Bergquist, senior metallurg på ESAB.

Hon har själv gästföreläst för masterstudenterna och ESAB har ordnat studiebesök på sin anläggning i Laxå.

– Vi bidrog även med idéer och fallbeskrivningar till en workshop där studenterna ställdes inför verkliga svetsproblem, säger Eva-Lena Bergquist som också arbetar med den typen av frågor i ESAB:s R&D-verksamhet.

– Även om svetsning är en mogen teknologi, finns det en hel del gamla sanningar som behöver utmanas. Därför är det förstås en fördel att de här masterstudenterna undervisas av forskare som ligger långt framme inom metallurgi och svetsning. Om våra framtida medarbetare har insikter och förståelse för våra utmaningar kan det göra stor skillnad för företagets utveckling, avslutar Eva-Lena Bergquist.

Fakta

Master i tillverkningsteknik, 120 hp, startade på Högskolan Väst hösten 2018. I kursreferensgruppen ingår: Brogren Industries, CEVT, Elga– ITW Welding, ESAB, Lincoln Electric, Midroc Rodoverken, Siemens Industrial Turbomachinery, Trumph Maskin och Dunderbro Engineering. Läs mer om masterprogrammet och Högskolan Västs forskningsmiljö Primus.