ANNONS FRÅN UNDERHÅLLSMÄSSAN

Industriell digitalisering och smarta fabriker

Omställningen mot en resurseffektiv industri som är mer hållbar och konkurrenskraftig, innebär att rätt kompetens kommer vara en avgörande faktor i framtiden. På Chalmers pågår forskning inom till exempel Smart Maintenance och i projektet Smarta Fabriker sprids kunskap om möjligheten med industriell digitalisering.

Publicerad Uppdaterad

2016 presenterade regeringen sin strategi för nyindustrialisering där det konstaterades att det kunskaps- och teknikförsprång som svenskt näringsliv lutat sig mot de senaste åren inte längre kan tas för givet. Ett av fokusområdena för strategin blev därför att tillgodose kompetensförsörjningen för att på så sätt kunna möta framtidens behov av modern produktion och industriell digitalisering. Som ett led i detta inleddes projekt Smarta Fabriker med Göteborgs Tekniska College som projektägare.

Tillsammans med svensk industri och olika utbildningar så arbetar projektet aktivt med att öka attraktiviteten inom olika teknik- och industriyrken.

- Vi är inne på fjärde året nu och det har varit väldigt framgångsrikt. I år satsar vi extra på Production for Future, ett projekt där vi bygger en demonstrator i form av en minifabrik för att visa på möjligheterna med flexibel produktion baserad på en kollaborativ robotapplikation och 5G teknik. Det unika med denna demonstrator är att den byggs av tjejer med syfte att lyfta fler kvinnliga förebilder inom industrin och därigenom öka jämlikheten och mångfalden, säger Johan Bengtsson, teknisk utvecklingschef och lärare vid Göteborgs Tekniska Collage.

Resultatet kommer att visas på årets underhållsmässa i Göteborg. Förutom demonstratorer så kommer Smarta Fabriker även visa hur de arbetar med Smart Maintenance i form av datainsamling för att förhindra oplanerade stopp i produktion samt hur 3D-skrivare kan användas för att tillverka reservdelar. 

Forskningen inom produktion och underhåll ligger långt fram och Chalmers är en av de ledande högskolorna i Sverige inom dessa områden.

- Digitaliseringen av svensk industri blir lätt bara en massa ord. Vi har tagit fram fyra grundprinciper i hur man bör bedriva underhåll i framtiden som alla industrier kan följa, oavsett vad man arbetar med, säger Jon Bokrantz, forskare vid Chalmers vid institutionen för Industri och materialvetenskap.

Principerna man tagit fram ska vara lätta och enkla att applicera och går i korthet ut på följande;

  1. Datadrivna beslut – med hjälp av digitalisering och data, fatta rätt beslut vid rätt tillfälle
     
  2. Kollektiv kompetens – att fram en högre kompetensprofil för att tillgodose framtidens behov inom underhållsfrågor
     
  3. Intern integration - underhållsfrågor behöver genomsyra hela organisationen
     
  4. Extern integration - samarbete med övriga aktörer inom svensk industri för att vara uppdaterad på förändringar och utveckling inom Smart Maintenance

Forskningsprojektet som ligger till grund för detta kommer presenteras mer i detalj under underhållsmässan. På plats kommer det även finnas möjlighet att ställa frågor till forskare och doktorander om specifika utmaningar man som företag kan ha inom detta område. Ett slags “fråga doktorn” fast om underhållsfrågor helt enkelt.

Underhållsmässan är idag Europas största fackmässa inom drift och underhåll. Det är ett branschöverskridande forum där tekniker och beslutsfattare möts och utbyter erfarenheter. Denna mötesplats bidrar till en ökad förståelse för hur rätt underhåll bidrar till stora lönsamhetsförbättringar oavsett om det är inom industri eller offentlig verksamhet. Omkring 350 företag ställer ut och mässan besöks av drygt tiotusen fackbesökare. 

Underhållsmässan arrangeras den 10-13:e mars 2020 på Svenska Mässan i Göteborg.

All information om mötesplatsen finns på www.underhall.se.

Summary in English

Svenska Mässan Gothia Towers är en av Europas största integrerade mötesplatser med ett unikt cityläge i centrala Göteborg. Svenska Mässan Gothia Towers arrangerar och driver mässor, möten, hotell, restauranger, spa och en showarena. Varje år välkomnas drygt två miljoner besökare till mötesplatsen. Svenska Mässan Gothia Towers ägs av en privat, oberoende stiftelse, Svenska Mässan Stiftelse. Stiftelsens uppdrag är att främja näringslivet och varje år genereras drygt 3,2 miljarder kronor i turistekonomiska effekter.

The meeting place for the entire maintenance community

Underhåll 2020 (the Maintenance Trade Fair and Conference) is Northern Europe’s largest and fastest growing meeting place covering all aspects of industrial operations and maintenance. An industry-wide forum where technicians and decision makers right across the maintenance value chain can see the technology of the future and share experiences.

There is simply no other event that deals with maintenance-related issues with the same breadth and depth. Thousands of visitors working in all industrial and real estate sectors develop their maintenance strategy based on what they learn here.

Underhållsmässan takes place in Gothenburg 10-13 March 2020. Get your FREE entrance ticket here.