ANNONSSAMARBETE MED ...

Individuellt anpassade pensionslösningar genom mänsklig rådgivning

När det kommer till att planera pension och försäkringar är varje persons situation unik.

Publicerad

Idag går det att hitta information och få robotrådgivning via nätet, men undersökningar tyder samtidigt på att vi fortfarande vill ha mänsklig rådgivning för att känna oss trygga. AI Pensions rådgivare jobbar nära arkitekt- och ingenjörsföretag för att tillhandahålla skräddarsydda lösningar.

- Vi är vana att vara väldigt självständiga online idag, men samtidigt vill vi kunna fråga någon när vi inte förstår också. Pension är något som många känner ångest inför, och då finns det en styrka i att kunna sitta mitt emot en annan person och ställa ’dumma frågor’ för att känna sig trygg i att man fattar rätt beslut, förklarar Carl-Johan Pontén, rådgivare AI Pension.

Bank- och försäkringsbolagen har länge legat i framkant när det kommer till digitaliseringsarbetet, och idag är det enklare än någonsin för kunder att sköta sin ekonomi digitalt på egen hand. Samtidigt visar Svenskt Kvalitetsindex att bank- och försäkringsbolagen genomgår en förtroendekris bland kunderna. De digitala tjänsterna finns tillgängliga, men samtidigt blir det svårare att få till ett personligt möte.

AI Pension är arkitekternas och ingenjörernas tjänstepensionsförening och är en medlemsorganisation som drivs helt utan vinstsyfte. Rådgivarna åker ofta ut och träffar medlemmarna, både för att hjälpa ledningsgrupper att lägga pensionsplaner för hela företag eller för att tala med enskilda individer och hjälp dem att bättre förstå sin egen situation.

Rådgivarna jobbar utan bonus eller provision

 -Vårt huvudsakliga uppdrag är att se till att våra medlemmars pengar förvaltas på bästa möjliga sätt. Vi får inga provisioner och tjänar inget på att rekommendera onödiga försäkringar. Vi ser varje medlems situation som unik och tar oss tiden att hjälpa personer. Sen är vi också måna om hur pengarna förvaltas och vad vi investerar i, förklarar Mathias Lundberg, rådgivare på AI Pension.

Samhällsengagemang är något som är viktigt för många människor idag. AI Pension jobbar med etisk rådgivning för att säkerställa att alla pengarna placeras i hållbara och etiska fonder. Det är riktlinjer som man jobbat med sedan början på 2000-talet.

- Det är klart att robotteknik och algoritmer kommer fortsätta bli bättre också. Men det är samtidigt en tydlig trend vi ser bland våra kunder, att de uppskattar att kunna sitta mitt emot någon som verkligen lyssnar och förstår. Många tror att de ska få 80% av sin lön i pension, men i verkligheten kanske det bara handlar om 50%. Då kan det kännas tryggt att prata med någon och lägga en plan för framtiden. Vi lever i en tid av tekniska lösningar, men varje persons lösning är ändå unik, menar Carl-Johan Pontén.

- Kundundersökningar har visat att medlemmarna väljer oss eftersom de känner sig trygga i att vi är måna om deras bästa. Vi har samtidigt kunnat ge våra kunder en högre återbäringsränta än branschsnittet sedan start, så de litar på att vi kan vårt område. Många uppskattar också att det alltid går att nå oss via telefon, och om man befinner sig i Stockholm är man välkommen upp på kontoret på en kaffe, säger Mathias Lundberg.

Idag har AI Pension runt 15 000 medlemmar som får hjälp med försäkringsupplägg, löneväxling och olika typer av placeringsalternativ. Man specialiserar sig även på att hjälpa egenföretagare att ta fram lösningar för sig själva och för sina anställda. Konceptet att finnas tillgängliga i en tid när nästan allt automatiseras, är något som Maritha Lindberg, VD på AI Pension, menar är en styrka.

- Det är lite unikt att det finns ett pensionsföretag som är till bara för ingenjörer och arkitekter. Vi kan den här branschen och förstår den verklighet som våra medlemmar jobbar i. Eftersom pensionen är det vi ska leva på den dagen vi inte längre jobbar, och dessutom lever vi så pass mycket längre idag, så måste vi spara mer till pensionen för att få det bra även när vi är gamla. När du är pensionär vill du ha lite guldkant på tillvaron, eller i alla fall inte behöva sänka din levnadsstandard för mycket. Det gäller att ha ett långsiktigt tänk, och det hjälper vi till med, avslutar Maritha Lindberg.

Har du frågor om pension och försäkringar? AI Pension är en kundägd försäkringsförening för arkitekter och ingenjörer.

Läs mer här.