ANNONS FRÅN E.ON

I Simris har Sveriges första lokala energisystem skapats

Patrik Nilsson, som är född och uppvuxen i Simris, tycker att det är spännande att ett litet samhälle som Simris får ta del av ett så unikt projekt.
Jan-Olof ”Knallen” Jönsson.
Karin Lefvert är engagerad i Simris byalag, en förening vars syfte är att främja Simrisbornas intressen och stärka gemenskapen i byn

I den lilla skånska byn Simris har Sveriges första lokala energisystem skapats med hållbar energi från vind och sol. Under de kommande tre åren kommer de boende att få se hur det fungerar att vara helt självförsörjande när det kommer till energi. Vi besökte byn för att ta del av de boendes tankar.

Publicerad Uppdaterad

Mitt bland gröna åkermarker, kohagar och bondgårdar ligger den lilla pittoreska byn Simris. Med knappt 200 invånare, en kyrka från 1100-talet och en blomstrande handelsträdgård är den som tagen ur ett vykort från Österlen.

Denna sensommardag går Patrik Nilsson ut mot fälten på sin sedvanliga promenad med hunden Rocky. Han arbetar till vardags skift inom plastindustrin i närliggande Simrishamn, men är ledig för dagen.

Vid en bänk som är märkt med ”Simris byalag” stannar han och Rocky till och pekar upp mot det stora vindkraftverk som snurrar några hundra meter framför dem.

– Tänk att allt det här ska försörja vår by med el, säger Patrik Nilsson och fortsätter upp på grusvägen mot anläggningen.

Här, precis utanför Simris, har Sveriges första lokala energisystem skapats. Under en testperiod ska det lokala energisystemet göra byn Simris helt självförsörjande när det kommer till energi – med endast 100 procent förnybar och lokalproducerad el i nätet.

Patrik Nilsson, som är född och uppvuxen i Simris, tycker att det är spännande att ett litet samhälle som Simris får ta del av ett så unikt projekt.

– Det är riktigt häftigt. Vi människor måste förnya oss på något sätt för miljöns skull, så jag tycker bara det är positivt med sådana här satsningar, säger han.

Idealiska förhållanden

Att det lokala energisystemet hamnade just här i Simris har en enkel förklaring. Här finns ett av Sveriges bästa vind- och solförhållanden och det hade idealiska förutsättningar i form av en färdig anläggning med solceller och vindkraft.

Här startade Ola Jönsson, lokalt känd som Sol-Ola, företaget Österlenvind AB för 25 år sedan som byggde flera vindkraftverk runt Simrishamn.

Andra generationens vindentusiaster

I dag ägs anläggningen i Simris av bröderna Anders och Erik Jönsson (inte släkt med Sol-Ola Jönsson).

– Vårt intresse för förnybar energi kommer från vår far. När vi var små barn i slutet av 1980-talet så åkte vi till Legoland i Danmark. Där hade de börjat bygga vindkraftverk och vår far blev helt fascinerad. Han ville bygga ett hemma på gården i Närke, men när han läste på insåg han att det skulle blåsa alldeles för lite i Örebro där vi bodde, säger Anders Jönsson.

Fadern kom i kontakt med Sol-Ola Jönsson 1992, just när han höll på att starta upp Österlenvind AB och byggde de tre Vestasverken söder om Simrishamn. Fadern köpte då det östra av de tre verken av Sol-Ola Jönsson och sedan dess har de haft en nära vänskap.

Nästa miljövänliga steg

När styrelsen för Österlenvind AB beslutade sig för att sälja sin energiproduktion söder om Simris kändes det självklart för bröderna att köpa den.

– Vi är väldigt glada över att få förvalta det Sol-Ola och Österlenvind har skapat, säger Anders Jönsson.

Nu tas nästa miljövänliga steg på anläggningen när det lokala energisystemet börjar att testas av E.ON under de kommande tre åren.

– Vi tycker att det är jättekul att vara med om ett sådant här unikt projekt där man testar och utvecklar funktioner som kan gynna både miljön och de boende i Simris. Det är väldigt spännande att få information om hur projektet går och hur bygden tar emot det, säger Anders Jönsson.

Lokalprofilen är förväntansfull

I Simris är det inte mycket till aktivitet denna sensommardag, men en bit in på Simris bygata sitter Jan-Olof ”Knallen” Jönsson på en bänk utanför sin verkstad och pratar med en granne i solen.

Genom dörren hörs musik från radion och inne i verkstaden hänger det rader av olika kepsar som Knallen har samlat på sig under åren. Härinne fixar han räcken, grindar, ljusstakar – allt som människor kommer in med och vill ha lagat.

– Jag är uppväxt på en bondgård precis utanför byn och har bott här i Simris de senaste 30 åren. Jag är känd som Knallen för alla som bor här. De flesta vet inte vad jag heter på riktigt, säger han och skrattar.

Som uppväxt på Österlen har han alltid haft största respekt för den omkringliggande miljön. Just därför tycker han att det är bra att E.ON har valt just Simris för att testa det nya lokala energisystemet. Han har varit på informationsträffar om projektet och är positiv till det han har hört.

– Miljön ska vi vara mer än aktsamma om, säger han och blickar ut över fälten som syns bortom hustaken. Jag är dock lite orolig för om det kommer att funka eller inte, men de säger att det ska göra det. Tanken är jättebra. Ur miljösynpunkt är det viktigt med sol- och vindkraft, tycker jag.

Förälskade sig i landskapet

Ett stenkast från Knallen Jönssons verkstad bor Karin Lefvert i ett stort hus med en ytterst välskött gräsmatta. Hit flyttade hon och hennes man för nästan tio år sedan, efter att ha sålt sin villa på Tyresö utanför Stockholm.

– Jag sa alltid till min man att jag ville ha ett hus på Österlen när jag blev pensionär. Jag är född i österrikiska Innsbruck med alperna hängandes över mig. Jag hade inga bra minnen av det. När jag besökte Österlen för första gången på 1980-talet förälskade jag mig i det här landskapet. Här trivs jag.

Karin Lefvert är engagerad i Simris byalag, en förening vars syfte är att främja Simrisbornas intressen och stärka gemenskapen i byn. Bland annat anordnar de Simrisdagen varje år där det bjuds på mat och musik.

– Den här lilla byn känns väldigt levande. Vi har en härlig blandning av småbarnsfamiljer, äldre som har bott här hela sina liv och en del sommargäster. Det är väldigt trivsamt här och vi vill se till att det fortsätter vara så.

När hon fick höra att E.ON skulle utveckla ett lokalt energisystem i Simris blev hon exalterad. Hon har varit på informationsträffarna om projektet och upplever att de flesta i byn är positiva till projektet.

– Jag själv älskar vindkraftverk. Jag tycker bara att de är som fina konstinstallationer i landskapet och jag tror verkligen att de gör nytta. Sedan har tydligen E.ON lagt till stora batterier som ska garantera att det inte blir några strömavbrott. Vi får se hur det blir, men jag tycker det känns spännande!

Så funkar det

E.ONs Lokala Energisystem innebär att ett begränsat område kan bli helt självförsörjande på förnybar energi. Principen är enkel. Elen kommer främst från vindkraftverket och solcellsanläggningen, men de är även ihopkopplade med en nätstation, ett kraftfullt batterilager och ett reservkraftverk som drivs av helt förnybart bränsle. När solen går i moln och vinden mojnar är det batterierna och reservkraftverket som träder in.

Se i realtid hur det går för det lokala energisystemet i Simris