ANNONS FRÅN SDDF

Hur får vi bäst effekt av framtidens mediciner?

Per Hansson, professor i fysikalisk kemi (t.v.) & Göran Alderborn, professor i läkemedelsteknik vid Uppsala Universitet (t.h.).

Mycket av den traditionella läkemedelsforskningen går ut på att hitta kemiska ämnen som har en läkande verkan i kroppen. Hur dessa tillförs kroppen är minst lika viktigt men här finns kunskapsluckor. Det har Swedish Drug Delivery Forum, SDDF, tagit fasta på.

Publicerad Uppdaterad

SDDF är Sveriges första nationella satsning på läkemedelstillförsel och läkemedelsformulering och det leds av institutionen för farmaci, Uppsala Universitet.

- Kärnan är att bedriva forskning och ta fram ny kunskap kring hur man utformar den produkt som används av patienten, säger Göran Alderborn, professor i läkemedelsteknik vid Uppsala Universitet. Tre teknikplattformar drivs inom ramarna för SDDF, centrerade kring varsin metod för att administrera läkemedel: oralt, via injektion eller inhalering. Per Hansson, professor i fysikalisk kemi, leder teknikplattformen för injicerade läkemedel:

- Det finns mycket kunskap om hur traditionella läkemedel når fram till ett visst organ. Men läkemedelsindustrin ställer nu om till att bredda sin utveckling med nya typer av molekyler varav många är av biologiskt ursprung. När det kommer till komplicerade läkemedel som injiceras är mycket än så länge okänt, säger Per Hansson. Han fortsätter:

- I vårt fall fokuserar vi på vad som styr ”transporten” av läkemedlet efter att det injicerats och vad som kan förhindra dess väg till ”effekstället”. Genom att göra laboratoriestudier där vi undersöker läkemedlens väg i en syntetisk modell av vävnaden, och hur den korrelerar till in vivo-tester, får vi data som låter oss förutse hur olika läkemedel beter sig vid användning. Inom ramarna för de tre olika teknikplattformarna drivs i dagsläget 16 olika projekt:

- Forskningen skapar förutsättningar för ett bättre utvecklingsarbete och möjliggör att industrin kan anställa forskare som utbildats inom vårt specifika område. För oss som akademiker möjliggör det att vi får ta del av industrins kompetens och resurser samtidigt som företagen får ta del av vår kompetens i samband med framtagande av nya läkemedel. Det blir ett givande och ett tagande där SDDF fungerar som ett ekosystem som bygger på ett gemensamt ansvarstagande och samskapande, säger Göran Alderborn. SDDF har i ett första läge fått finansiering från Vinnova för tre års verksamhet, men förhoppningen är att programmet ska bli långsiktigt:

- SDDF ligger väl i tiden eftersom man från regeringens sida poängterar behovet av att universitetsforskare samverkar med omgivande samhälle. Vi har snabbt kunnat skapa en bra plattform för samverkan med stort engagemang från både industri och akademi, avslutar Göran Alderborn.

LÄS MER HÄR

Fakta:

The Swedish Drug Delivery Forum startade 2017 som ett akademi-industrisamarbete med 10 industriparter: Affibody AB, Apotek Produktion & Laboratorier AB, AstraZeneca AB, CTC Clinical Trial Consultants AB, Disruptive Materials AB, Ferring Pharmaceuticals A/S, Nanologica AB, Orexo AB, Recipharm Pharmaceutical Development AB och XSpray Pharma AB.