ANNONS FRÅN SÄKERHETSPOLISEN

”Hotet mot Sverige är större än på flera år”

Foto: Säkerhetspolisen

Johanna* arbetar som gruppchef på Säkerhetsskyddsenheten vid Säkerhetspolisen. Tillsammans med sina kollegor höjer hon säkerhetsnivån i samhället genom flera olika insatser.

Publicerad Uppdaterad

- Säkerhetsskyddsenheten arbetar i huvudsak med förebyggande säkerhetsarbete. Det kan vara analyser eller rekommendationer till myndigheter vars verksamhet har ett högt skyddsvärde. Kortfattat innebär det att vi genom råd och tillsyn ska hjälpa aktörer att upprätthålla ett bra säkerhetsskydd, säger Johanna.

Som gruppchef för Säkerhetsskyddsenheten ansvarar Johanna för den operativa verksamheten.
- Jag lägger stor vikt vid kompetensutveckling av mina medarbetare, i och med att det område som vi arbetar inom hela tiden rör på sig. Vi ska ständigt hålla en hög nivå
- det handlar om verksamhetsutveckling, säger Johanna.

Säkerhetsskyddsenheten samarbetar med såväl offentliga som privata aktörer som har en verksamhet med betydelse för rikets säkerhet, till exempel transportsektorn. - Det kan handla om hantering av hemliga uppgifter, som skulle ha stor inverkan på Sveriges säkerhet om de skulle röjas. Andra verksamheter omfattas av deras behov av ett skydd mot terrorism, säger Johanna. Johanna berättar om en stark gemenskap på Säkerhetspolisen, där sekretessen i verksamheten är en bidragande faktor.

- Jag kan inte dela min arbetsdag med vänner och familj. Vi lutar oss istället mot varandra här. Jag märkte direkt när jag började arbeta här att det fanns en stor gemenskap.

Johanna beskriver det som en ynnest att få arbeta med mycket kompetenta kollegor och tillsammans med dem känner hon att hon kan göra skillnad:
- Säkerhetspolisen har ett unikt mandat. Vårt arbete ger effekt och det är viktigt för mig. Sedan ska jag inte sticka under stol med att det även är ett väldigt spännande arbete.

Vi arbetar med Sveriges högsta skyddsvärden och med händelser som ofta uppmärksammas i media.

Det är ett högt tryck på Säkerhetsskyddsenheten just nu. Många vill ha råd och stöd. Under förra året blev säkerhetsskydd extra aktuellt när tillsynen av Transportstyrelsens säkerhetsskydd blev känd.
- Vår utmaning just nu är att räcka till och vi måste prioritera hårt. Vi har sett en ökad medvetenhet om säkerhetsskyddets betydelse i samhället. Dels från myndigheter, dels från media, säger Johanna och tillägger:
- Det är en positiv trend och det är angeläget eftersom hotbilden mot Sverige har ökat på bara några år. Vi kan inte finnas överallt – ytterst är det respektive verksamhets ansvar att se till att det finns tillräckliga skyddsåtgärder på plats.

Säkerhetspolisen är i behov av teknikpersonal. De medarbetare som Johanna söker till sitt team, behöver ha ett genuint intresse för data och it. Men hur man förvärvat kunskaperna är inte det viktigaste.
- Det viktiga är ett stort engagemang, driv och nyfikenhet. Men, med tanke på det arbete som vi utför i min grupp krävs en viss erfarenhet och specialisering, säger Johanna och avslutar:
- Man måste naturligtvis vara stabil i sin karaktär. I och med att vi arbetar så tight, vid till exempel en husrannsakan eller en omfattande granskning, är samarbetsförmåga mycket viktigt. Då är man beroende av att varje enskild medlem ska vara stabil och fungera i grupp.

Säkerhetspolisen växer
Säkerhetspolisen arbetar med att avslöja brott mot Sveriges säkerhet, bekämpa terrorism och skydda den centrala statsledningen. Detta för att skydda det demokratiska systemet, medborgarnas fri- och rättigheter och den nationella säkerheten. De kommande åren ska myndigheten rekrytera runt 300 nya medarbetare på en mängd olika funktioner. Se vidare sakerhetspolisen.se och lediga jobb.

*Med hänsyn till operativ sekretess är personnamnet ändrat.