ANNONS FRÅN FAMILJEBOSTÄDER

Hon deltar i utvecklingen av en ny stadsdel

Årsta växer, precis som hela Stockholm och ovanpå Södra länken byggs just nu kvarteret Gisslaren – 96 studentbostäder med en förskola på bottenplan. Sofia Burnert leder projektet och vittnar om en spännande och utvecklande vardag.

Publicerad Uppdaterad

Stockholm växer så det knakar och Familjebostäder, ett av stadens tre kommunala bostadsbolag, ökar byggtakten. Just nu ligger de i produktion med upp mot 1 500 hyresrätter – vilket är det högsta sedan miljonprogrammens dagar.

Ett bra exempel på ett nybyggnationsprojekt är kvarteret Gisslaren 1 i Årsta, som ligger i södra Stockholm. Här bygger Familjebostäder 96 nya studentbostäder med en förskola på̊ bottenplan.

– Gisslaren är en del av Årstastråket, en helt ny stadsdel som växer fram med ungefär 3 000 nya bostäder. Den nya stadsdelen byggs i tre etapper där Familjebostäder har ett projekt i varje etapp. Gisslaren planeras stå färdigbyggd 2021, säger Sofia Burnert, projektledare på Familjebostäder.

Sofia Burnert är utbildad högskoleingenjör med inriktning byggteknik och design. Hon har lång erfarenhet som konsult inom projekt- och byggledning och jobbar i dag som projektledare på Familjebostäder sedan fyra år tillbaka.

– Rollen som projektledare är väldigt varierande. Jag har ett övergripande ansvar för att projekten går framåt, från projektering till slutbesiktning, och ser till att vi har alla förutsättningar på plats för att lyckas.

Gisslaren är Sofia Burnerts första nybyggnationsprojekt. Hon berättar att hon uppskattar möjligheten att få prova på något helt nytt inom organisationen:

– Det är väldigt spännande! Jag valde att gå från ombyggnation till nyproduktion då jag var nyfiken på hur det fungerar och för att se vad jag egentligen trivs bäst med. Jag var till exempel inte så insatt i markarbete innan jag kopplades in i projektet, men lär mig något nytt varje dag.

I och med att Familjebostäder bygger ovanpå Södra länken, är grundläggningen en stor utmaning i projektet.

– Just nu spränger vi ovanför tunnlarna på Södra länken vilket kräver såväl samordning som god arbetsfördelning. Hade vi sprängt vid E4:an hade de stängt av vägen, men man stänger inte tunnlar, säger Sofia Burnert och tillägger:

– Förutom tvärbanan i ena änden har vi både befintliga och nya gator samt parker i anslutning att ta hänsyn till, därför har dialogen med till exempel exploateringskontoret och SL varit viktig. I och med att vi placerat Gisslaren mellan befintlig bebyggelse gäller det förstås även att ta hänsyn till de boende i området.

Vid starten av projektet var platsen där vi bygger bara en berghäll med några träd på. I dag är det en stor grop men om ungefär ett och ett halvt år kommer färdiga huskroppar stå på plats.

– Det har hänt något nytt varje gång jag åker ut till bygget. Det är något som verkligen är kul med mitt jobb, att få följa hela processen, avslutar Sofia Burnert.

Läs mer om oss: www.familjebostader.com

FAKTA

Vi på Familjebostäder har jobbat för allas rätt till ett tryggt och stabilt hem i 80 år. Som en del av Stockholms stad är vi med och bygger och förvaltar hus, och utvecklar levande stadsdelar. De kommande åren bygger vi flera tusen nya bostäder. Det är så vi skapar värde och bidrar till Stockholms utveckling.