ANNONS FRÅN STOCKHOLMS STAD

”Här kan jag balansera två karriärer”

Foto: Jens Dahlborg

För Olga Ekblom är det viktigt att kunna förena karriär med andra mål i livet. Som trafikplanerare i Stockholms stad har hon möjlighet att kombinera sitt yrke med sin roll som lagkapten för Hammarby i Damallsvenskan.

Publicerad Uppdaterad

Olga Ekblom skrev sin masteruppsats vid trafikkontoret i Stockholms stad förra året och fick sedan en anställning på exploateringskontoret. Här arbetar hon på miljö- och teknikavdelning och som trafikplanerare är hon ofta med i det tidiga skedet av byggprocesserna.

– Vi sätter detaljplanerna och samarbetar med flera avdelningar från exploateringskontoret under hela byggprocessen och genomförandet. Det innebär att jag får träffa mycket folk från många olika områden och även byggaktörerna som exploaterar områdena. Det är väldigt roligt och ger en stor inblick i olika processer, säger Olga Ekblom.

Så länge Olga Ekblom kan minnas har fotbollen varit en väldigt viktig del i hennes liv och något hon alltid valt att kombinera med studier eller arbete.

”Arbetet är viktigt men det är även privatlivet – den inställningen genomsyrar hela verksamheten”

– När jag skrev min masteruppsats kände jag att Stockholms stad verkligen är en arbetsplats som tillåter den flexibilitet som jag behöver för att kunna kombinera fotbollen med mitt yrkesliv, säger Olga Ekblom och tillägger:

– Vi har ibland morgonträningar som startar vid 08.00. Sedan jobbar jag fram till 16.00 och åker till träningen som börjar 17.30. Tack vare att vi arbetar under devisen ”frihet under ansvar” har jag möjlighet att planera mina egna arbetsdagar och det är något som verkligen underlättar.

Stockholms stad har stort fokus på medarbetarnas hälsa och trivsel. Här läggs stor vikt vid varje individs behov och det värdesätter Olga Ekblom högt:

– Jag upplever att mina chefer och kollegor är väldig måna om att jag ska må bra. Arbetet är viktigt men det är även privatlivet – den inställningen genomsyrar hela verksamheten och har gjort att jag har kunnat finna en bra balans. Vi har till exempel en friskvårdstimme varje vecka och ett generöst friskvårdsbidrag vilket jag uppskattar.

Olga Ekblom ser flera paralleller mellan fotbollen och sitt arbete som trafikplanerare. Hon berättar att hon har en stor användning av det hon lärt sig under åren som lagidrottare:

– De flesta jobb handlar om lagarbete – man behöver kunna samarbeta bra och det gör vi verkligen på exploateringskontoret där vi tillsammans tar projekten till nästa nivå. Fotbollen har också lärt mig att arbeta med personer som kanske har andra viljor och önskemål än mig, säger Olga Ekblom och tillägger:

– I min roll som trafikplanerare ska jag försöka balansera olika intressen från olika aktörer. Men det är det jag tycker är så spännande, att försöka analysera, tänka stort och vara lyhörd för alla aspekter så att det i slutändan ska bli så bra som möjligt.

Stockholm stad växer så det knakar och de 140 000 bostäder som skall byggas fram till 2030 ställer stora krav på en aktiv stadsplanering där många olika insatser behöver göras.

– Vi har en stor variation av människor i vår stad och för oss är det viktigt att även återspegla den mångfalden hos oss i Stockholms stad. I och med att vi ska bygga så många nya bostäder behöver vi också rekrytera många nya kompetenser – speciellt byggprojektledare och landskapsarkitekter – här finns alla möjligheter, avslutar Olga Ekblom.

OM STOCKHOLMS STAD

Stockholms stad har fler än 39 000 anställda och består av 14 stadsdelsförvaltningar som ansvarar för större del av den kommunala servicen, 15 fackförvaltningar och 16 bolag. Verksamheten styrs av folkvalda politiker och verkar i Stockholms förvaltningar, stiftelser och bolag. Stockholm stad är en av fem snabbast växande regioner i Europa.