ANNONS FRÅN SKANSKA

Här är Sveriges mest hållbara anläggningsprojekt

Projektchef David Nordberg blickar ut över området.

Sveriges mest hållbara anläggningsprojekt heter Skellefteå Site East och ska vara en vägvisare för hur branschen ska ta sig an regeringens klimatmål. Co2-utsläppen ska hållas till noll – en utmaning, men fullt möjligt.

Publicerad Uppdaterad

Skanskas projektchef David Nordberg beskriver Skellefteå Site East som en ”once in a lifetime opportunity” – en chans för honom och Skanska att på riktigt förändra anläggningsbranschen. Projektet som genomförs i tätt samarbete mellan Skanska och Skellefteå kommun omfattar ett område på 50 hektar, där 45 av dessa ska bli industritomter. Det unika med projektet är tillvägagångsättet, som fullt ut genomsyras av hållbarhet.

– Jag personligen drivs av utmaningar. Typiskt sett vid ett projekt i den här storleken släpper man ut cirka tolv tusen ton koldioxid, men vårt mål är att ha noll utsläpp. Jag tror att vi har en väldigt god chans att lyckas med det, säger David Nordberg, projektchef.

Just nu har projektet precis gått in i fas två, efter månader av projektering och planering. Nu startar själva byggandet av det blivande industriområdet som ska vara klart 2022. Under byggfasen kommer Skanska tillämpa de nya arbetssätt som utvecklats tillsammans med Skelleftå kommun. Det handlar om innovativa lösningar som kommer hålla nere utsläppsnivåerna, men också kostnaden.

– Sparar vi koldioxid, sparar vi pengar. Det är det vi vill bevisa i slutändan. Redan i början av projektet tog vi fram ett hållbarhetsprogram där vi lyfter de här innovativa arbetssätten, och det programmet har genomsyrat hela projekteringen, säger David Nordberg.

Han lyfter hur viktigt det har varit med ett nära partnerskap med Skellefteå kommun, och att han uppskattar kommunens mod att våga satsa fullt ut på hållbarhet.

– När de stora beställarna, som kommuner och staten, ställer krav på hållbarhet och inte bara går på lägsta pris vid offentliga upphandlingar gör det att utvecklingen av fler hållbara lösningar och aktörer på marknaden stimuleras. Upphandlingen blir på så sätt ett kraftfullt verktyg för klimatomställningen, säger David Nordberg.

Markförhållandena i det 50Ha stora området varierar allt mellan berg i dagen till myr och åkermark. Alla material inom området tas tillvara och inget körs till deponi.

Skanska är inte bara ett av Sveriges största byggföretag, utan är också ledande när det handlar om att bygga grönt och hållbart. David Nordberg berättar att han som projektchef aldrig känner sig hämmad när han vill gå så långt som möjligt på den gröna vägen, utan ledningen välkomnar den inställningen.

2017 vann ett av David Nordbergs projekt, exploateringen av ett nytt bostadsområde i Västra Eriksberg i Skellefteå, dubbla hållbarhetspriser. Sedan dess har Skanska förfinat och förbättrat de hållbara arbetssätten och kommer kunna genomföra Skellefteå Site East ännu grönare.

– Vi leder verkligen hållbarhetsarbetet i branschen, och jag är väldigt stolt över att vara en del av det och leda de anställda med det tankesättet, säger David Nordberg.

Tanken med Skellefteå Site East är att resultaten och utvärderingarna efter slutfört projekt ska kunna användas som ett gott exempel i framtiden.

– Efter 2022 får vi se vad facit blir. Vad gjorde vi riktigt bra och vad kunde gått bättre? Allt sådant vill vi använda för att vara vägvisare för framtiden, säger David Nordberg.

Läs mer om Skellefteå Site East här.

Annonsinformation:

Skellefteå Site East, tidigare Hedensbyn Site East, är ett anläggningsprojekt som skapar nya förutsättningar för att möta efterfrågan på ny och hållbar industrimark i Skellefteå. Det blivande industriområdet omfattar en area på sammanlagt 50 hektar som ska säljas som industritomter till energiintensiva företag som vill etablera sig i Skellefteå. Under maj månad startade produktionsfasen. Skellefteå Site East ska stå klart 2022.

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. I det fall du har synpunkter på annonsens innehåll, vänligen vänd dig till annonsören.

Önskar du annonsera eller komma i kontakt med Ny Tekniks kommersiella redaktion? Skicka ett mail till brandarena@almatalent.se.