ANNONS FRÅN TRAFIKFÖRVALTNINGEN
– Hållbarhetsfrågorna måste ta mer plats!
Det är tydligt att Katarina Jonerholms hjärta klappar för hållbarhetsfrågor. Hennes ambitioner är höga och hon menar att ökad styrning är en nyckel för att nå Region Stockholms miljömål. Men globalt sett är jämlikhet och inkludering istället avgörande.
Jämlikhet och hållbarhet hänger ihop. Det menar Katarina Jonerholm som jobbar med att ta fram och anpassa riktlinjer för energi och miljö på trafikförvaltningen, Region Stockholm. Hon förklarar sammanhanget på en övergripande nivå:
– Under coronapandemin ser vi hur till exempel nationalism styr vaccineringsprocessen i delar av världen och många höginkomstländer. Vissa grupper och nationer blir helt utan. Det blir inte bra för alla, bara för vissa. På samma sätt är det med klimatförändringarna. De som har det sämst drabbas hårdast. Jämlikhet är alltså högst centralt.
Hög ambition vid hållbarhetsfrågor
Katarina är driven – det märks. Det holistiska perspektivet nådde henne redan i tidig ålder, långt innan hållbarhet fick sitt förtjänta erkännande. Hon tycker att man länge haft en skev verklighetsuppfattning om klimatfrågan, men i dag pratar alla om det. Under sina snart åtta år på trafikförvaltningen har ambitionerna dock aldrig tappat kraft. Verksamheten är omfattande med uppgift att utveckla Storstockholms kollektivtrafik. Utmaningarna sinar aldrig och Katarina hävdar att hon lär sig nya saker varje dag vilket gör arbetet otroligt utvecklande.
– Jag är lite av en lobbyist och försöker se till att vi bättre plockar in hållbarhetsaspekter i styrning och ledning redan i tidiga skeden. Man måste våga säga vad ett projekt eller en studie måste undersöka innan spaden sätts i marken, förklarar Katarina.
Vill du också utveckla världens mest hållbara kollektivtrafik? Läs mer här!
Hon lyfter också den interna hållbarheten som viktig, där fantastiska kollegor utgör en viktig del. Hon tror att medarbetarna, ihop med varierade arbetsuppgifter, gör trafikförvaltningen till en spännande plats att jobba på. Med samma energi fortsätter hon:
– Hållbarhetsfrågorna måste synas och ta större plats. De måste genomsyra allt vi gör, planerar och alla beslut som fattas. Vi är redan världsledande i omställningen till förnybart drivmedel inom busstrafiken, ett mål som nåddes flera år tidigare än planerat, men det finns mycket kvar att göra, säger Katarina.
Viktigt med rätt planering vid investeringar
Trafikförvaltningen är en investeringstung organisation där projekten är många och omfattande: Roslagsbanan till Stockholm City, Tvärbanan till Kista och Helenelund, upprustningen av station Fridhemsplan för att nämna några.
– I alla investeringar behöver vi titta på till exempel energiförsörjning, om vi kan återanvända material eller hur en ny tågräls påverkar de boendes tillgänglighet i området, säger Katarina. Hon fortsätter:
– Om vi tittar globalt tror jag det krävs stora paradigmskiften för att nå dit vi behöver komma. Egentligen måste vi sluta vara beroende av tillväxt och istället planera för andra värden. Vi i Sverige har aldrig varit så här rika men ändå ska vi hela tiden eftersträva att vilja ha mer. Ändå blir vi inte lyckligare. Det funkar helt enkelt inte, avslutar Katarina.
Kan du bidra till att göra kollektivtrafiken mer hållbar och attraktiv? Klicka här!