ANNONS FRÅN E.ON

Hållbarhet räddningen för Sofielund

Kwame Moore är med och omvandlar ett slitet industriområde i Malmö till en blomstrande och hållbar stadsdel – förnybar fjärrvärme är en del av framgångskonceptet. Foto: Johan Strindberg

Kwame Moore är med och omvandlar ett slitet industriområde i Malmö till en blomstrande och hållbar stadsdel – förnybar fjärrvärme är en del av framgångskonceptet.

Publicerad Uppdaterad

När fastighetsutvecklaren Kwame Moore kom till Sofielund i Malmö för tio år sedan såg han ett nedgånget industriområde präglat av kriminalitet. Sedan dess har han varit med och arbetat för att lyfta stadsdelen till den sociala och levande plats den är nu.

– Alla ifrågasatte varför vi köpte fastigheter här, men det var ju just för att ingen annan ville satsa, säger Kwame Moore.

I dag äger Kwame, och hans Eroom Förvaltnings AB med koncern, runt 50 000 kvadratmeter kommersiella lokaler i Malmö, Svedala samt Östra Grevie – varav sammanlagt 22 000 kvadratmeter längs med Norra Grängesbergsgatan i Sofielund där allt från bagerier, arkitekter, grossister och ölbryggerier till replokaler, kulturföreningar och moskéer samsas.

– För att förbättra området har boende, fastighetsägare, kommun och polis skapat Sofielunds Fastighetsägarförening BID (Business Improvement District) som arbetar enligt en framgångsrik amerikansk modell för att gemensamt lyfta ett specifikt område, säger Kwame.

En viktig del i upprustningen har varit ett medvetet miljötänk – och Kwame har valt E.ON som sin energipartner för att kunna satsa på hållbara lösningar.

– Företagare har ett extraordinärt stort ansvar när det gäller hållbarhet. Vi har oftast pengar och möjlighet att investera hållbara lösningar. Det borde därför bli en hygienfaktor i branschen att man tar hållbarhetsfrågor på allvar.

Bland annat har Kwame valt förnybar fjärrvärme, vilket beräknas minska hans fastigheters koldioxidutsläpp med 482 ton per år.

– Förnybar fjärrvärme är väldigt smart då man utvinner energi ur resurser som annars skulle ha gått förlorade. Det är en win-win för alla, säger Kwame.

Företagare har ett stort ansvar när det gäller hållbarhet, vi har pengarna och möjligheterna. Det borde bli en hygienfaktor i branschen.

Förutom fjärrvärme har Kwame även satsat på förnybar el, miljöavtal med sina hyresgäster och lågvärmesystem. Dessutom har han investerat i solceller på flera av sina fastigheters tak med målet att öka produktionen av förnybar solcellsenergi med 200 procent fram till år 2020.

– Då hoppas jag att vi även ska vara helt självförsörjande, vilket vore grymt. Överhuvudtaget är det fantastiskt roligt att investera i hållbarhet. Det hade jag inte trott till en början, men det är riktigt kul att lära sig om alla smarta lösningar som finns. För det är som miljöprofessorn Johan Rockström brukar säga: »There is no business on a dead planet.

Fjärrvärme - så funkar det

I produktionen av fjärrvärme utvinner man energi ur resurser som annars skulle ha gått förlorade. Det kan till exempel vara biprodukter från skogs- och sågverksindustrin, spillvärme från industrin och avfall som inte kan återanvändas eller återvinnas. Via fjärrvärmenäten kan kunder även dela med sig av energi till varandra.

Såhär går det till att koppla in fjärrvärme

Text: Linus Fremin Foto: Johan Strindberg