ANNONS FRÅN GROTH & CO

Patent stärker bolagets finansiella värde

Patent är inte bara ett sätt att skydda sin idé, även om det ofta finns med som en ingrediens. Det handlar ofta även om andra saker – om att öka bolagets finansiella värde eller generera intäkter genom licensiering.

Publicerad Uppdaterad

Som de flesta vet är en immateriell tillgång något som inte går att  ta på. Det innebär inte att de är mindre betydelsefulla än de fysiska tillgångarna. Många gånger finns till och med företagets största värde bland de immateriella tillgångarna.

Ungefär 80 procent av svenska företags värde utgörs av just immateriella tillgångar. För innovativa eller teknikbaserade företag är patent den formen av immateriell tillgång som driver allra störst värde. Det är dessutom något beständigt som går att värdera, licensiera, köpa och sälja.

Patent möjliggör att man kan sätta ett konkret värde på något som annars kan vara väldigt abstrakt. Det är således ett bra verktyg för att bygga bolagets värde om man vill söka externt kapital eller funderar på att avyttra verksamheten eller delar av den.

Licensintäkter från patent
Ett bolag kan generera intäkter genom att ge andra bolag rätt att använda företagets patenterade uppfinningar mot ersättning. Det kan vara en strategi i sig att patentera sina innovationer, för att därefter kunna sälja licensrättigheter. En annan möjlighet är att skapa intäkter på de patent som man inte själv har användning för längre eller att licensiera ut delar av patent som ligger utanför den egna kärntekniken.

Ericsson är ett exempel på bolag som arbetar med patent med det primära målet att skapa licensintäkter. Verksamheten är ett eget affärsområde som årligen omsätter över 14 miljarder kronor. IBM har i stället valt att licensiera ut den teknik som inte används internt och delar av patent som ligger utanför den egna kärnverksamheten, vilket resulterar i årliga licensintäkter på över en miljard dollar.

Patent attraherar riskkapital
En studie från amerikanska Massachusetts Institute of Technology (MIT) visade att företag med gedigna patentportföljer var långt mer framgångsrika i att attrahera riskkapital än de utan.

Forskare på Chalmers tekniska högskola visar liknande resultat i en annan studie, som visar att teknikbaserade startups som inte arbetar aktivt med patent, upplever att deras möjligheter att attrahera riskkapital minskar drastiskt. Kopplingen mellan patent och finansiering är starkast för just startups eftersom de oftast har störst behov av finansiering. I studien uppger 69 procent av de tillfrågade att patent är av stor betydelse för att få finansiering.

Patent dikterar priset vid företagsförsäljningar

För teknik- och patenintensiva företag är patent en tydlig faktor som utvärderas vid köp och försäljningar av bolag. Gedigna patentportföljer med tydlig koppling till den kommersiella produkten ökar försäljningspriset för sådana bolag.

– Jag var nyligen inblandad i en företagstransaktion där vi undersökte en internationell patentportfölj ur ett kvalitativt perspektiv. Först tittade vi på formaliteter kopplade till portföljen, till exempel ägande av patenten, licensavtal och avtal med uppfinnarna. Efter det tittade vi på kvaliteten och substansen av patentportföljen, så som patentens relation till de faktiska produkterna, styrkan i patenten och patentkraven i förhållande till känd teknik. Vår analys av patentportföljen användes sedan som stort argument vid förhandlingarna om köpeskillingen, säger Mathias Loqvist, patentchef, immaterialrättsrådgivarna Groth & Co.

Plantagon använde patent som underlag för internationell finansiering

Plantagon International AB är verksamma inom ”urbant jordbruk” och har vunnit en rad internationella priser för sin innovation. Deras vertikala växthus placeras i urban miljö för att odla dagsfärska grödor direkt hos konsumenten med mindre resursåtgång och minimal negativ miljö-påverkan och samtidigt produceras långt mer grödor än i ett traditionellt växthus på samma markyta. Plantagon har sedan starten arbetat aktivt med sin patentportfölj för att attrahera externt kapital. 

För några år sedan sökte bolaget externt kapital till internationell expansion. Bolagets största tillgång är dess patentportfölj, och det var den som låg till grund för deras finansiering. Baserat på en kvalitativ värdering av patentportföljen kunde Plantagon söka och säkra kapital från en investerare i Singapore. Investeraren gick med på ett belopp som var lika stort som värdet på Plantagons patentportfölj.

LÄS MER: Patent som underlag för finansiering

OM GROTH & CO

Groth & Co erbjuder affärsmässig rådgivning kring immaterialrätt. Vi har experter inom patent, varumärken, design, domännamn, upphovsrätt, tvist & process, bevakning, namnskapande med mera. Tillsammans med våra kunder arbetar vi strategiskt för att skapa konkurrensfördelar genom immaterialrätt.

Vi strävar efter att med vår erfarenhet och expertkompetens kring immaterialrätt, i kombination med förståelse för kundens affär, stärka, utveckla och förbättra våra kunders verksamhet. Målet med vårt arbete är att stärka våra kunders position och öka bolagets värde.

För mer information: www.groth.se