ANNONS FRÅN RICARDO

Global ingenjörs- och miljökonsult etablerar sig i Sverige

Ingenjörs- och miljökonsultbolaget Ricardo har kontor och utvecklingsanläggningar över hela världen. Sedan i höstas finns de även i Göteborg för att bättre kunna hjälpa sina kunder på den skandinaviska marknaden med teknikutveckling.

Publicerad Uppdaterad

Vi befinner oss i en omvälvande tid där många företags framtid hänger på deras förmåga att ställa om till en hållbar verksamhet. Något som inte minst är en verklighet inom fordonsbranschen där elektrifieringen av bilar, bussar och lastbilar står högt på agendan. Det är en krävande omställning som kräver en ny typ av kompetens. Ett företag som sitter på den nödvändiga kompetensen är det globala konsultbolaget Ricardo som just nu etablerar sitt svenska kontor i Göteborg.

– Vi har arbetat med kunder i regionen under lång tid men för att komma närmare marknaden här i Skandinavien har vi sedan i höstas ett eget kontor på Lindholmen i Göteborg. Vi befinner oss i en tillväxtfas här och vill stärka och utöka vår närvaro i regionen, säger Per-Inge Kruse, head of business development i Sverige på Ricardo.

Ricardo har i Sverige och Skandinavien framförallt varit inriktad mot fordonsbranschen – både för privat bruk som personbilar och motorcyklar, och för kommersiellt bruk som transporter och kollektivtrafik. Bland annat återfinns flera av Volvos nyckelleverantörer i Ricardos kundlista. Men, de är även verksam inom andra industrier.

– Vi arbetar även med lantbruksmaskiner, sjöfart och det senaste området vi tagit oss in i är luftfart och det som kallas för urban air mobility. Grunden i vårt arbete är vår expertis inom grön teknik och energi och övergången från fossila bränslen till förnybar energi och hybridmotorer, säger Adrian Greaney, director of technology and products på Ricardo.

– Intentionen är att prata med alla tänkbara partners och bredda oss till andra sektorer där vi kan göra skillnad med vårt kunnande från fordonsbranschen, tillägger Per-Inge Kruse.

Med fokus på hållbarhet arbetar Ricardo för att utveckla morgondagens teknik.

– Vårt mål är att hjälpa våra kunder att nå framtiden snabbare, effektivare och med högre kvalitet för att skapa både ekonomisk och miljömässig hållbarhet. En viktig aspekt för att uppnå ekonomisk hållbarhet är kostnaden för teknikutvecklingen – något vi kan tack vare att vi har rätt kompetens och infrastruktur för att kunna göra effektiv research och produktutveckling, säger Adrian Greaney och fortsätter:

– Sedan måste även den färdiga produkten vara hållbar. Vi söker hela tiden efter den mest effektiva lösningen vilket är väldigt relevant inom elektrifiering. Om vi kan förbättra effekten behöver vi mindre energi för en bestämd sträcka. Kan vi göra systemet effektivare kan vi också göra det lättare och då blir hela bilen lättare vilket gör att energin räcker ytterligare lite längre. Det har en stor inverkan på både miljö och ekonomin.

Ricardo, som fått sitt namn efter företagets grundare Sir Harry Ricardo, har kontor och teknikcenter på mer än 40 platser runt om i världen. Inte minst i Storbritannien där även huvudkontoret finns utanför Brighton i södra England.

– Våra kunder har tillgång till hela vår globala kunskapsbank och vi kan hela tiden anpassa oss efter kundernas behov. Ibland kommer våra konsulter ut till kunderna här i Sverige, annars kan kunderna komma till våra siter för att där dra nytta av vår infrastruktur, säger Per-Inge Kruse.

Läs mer här www.ricardo.com

Fakta

I mer än 100 år har Ricardo levererat högkvalitativa lösningar för att hjälpa kunder att definiera framtiden, maximera effektiviteten och eliminera avfall i allt de gör. De utvecklar lösningar för framtida transport- och energisystem. Ricardo genomför också avancerade forsknings-, teknik- och innovationsprojekt för världens största organisationer, företag och institutioner inom sektorerna fordon, järnväg, energi och miljö, motorsport, försvars- och offroad-fordon.