ANNONS FRÅN BECKHOFF

Framtidens HMI är skalbart och standardiserat

Beckhoff automations nya HMI, Human-Machine Interface, är baserat på välkända standarder. Nu lanseras gränssnittet i Sverige.

Publicerad Uppdaterad

Beckhoff har lång erfarenhet av automationslösningar för industrin. Bolagets grundmjukvara, Twincat för PC-baserad industristyrning, har funnits i drygt 20 år. Under det första kvartalet 2018 är det Sverigepremiär för Beckhoffs nya HMI, ”Twincat HMI”. Gränssnittet är anpassat för att ge kunderna det bästa av olika världar:  

– Modernt, standardiserat och öppet har alltid varit Beckhoffs ledord och det beskriver också vårt nya HMI. När våra kollegor i Tyskland tittade på vilka tekniker som skulle användas landade de i standarder som HTML 5, CSS och Javascript. Vårt nya HMI är därigenom helt plattformsoberoende och dessutom framtidssäkert då det inte låser användaren vid lösningar som kommer att försvinna, berättar Kristian Berlin, Product Specialist Automation, Beckhoff.

Att Beckhoff valt att använda sig av standardiserade byggstenar gör också att det finns gott om dokumentation samtidigt som applikationen enkelt kan anpassas och byggas ut av kunden:

– Vi har velat behålla enkelhet och användbarhet samtidigt som systemet är kraftfullt. Vi står med ett ben i industrivärlden och ett i en vanlig IT-värld med webbsidor och webbservrar. Vi har kunnat förenkla utveckling och utbyggnad genom att vårt HMI använder samma grundutvecklingsverktyg, i detta fall Microsoft Visual Studio. Det minskar instegströskeln för nya kunder genom att vi har en de facto standardmiljö för utveckling.

I grund och botten är det en förändrad teknikförväntan som ligger bakom behovet av ett nytt HMI-gränssnitt, menar Kristian Berlin:

– Vanliga maskinstyrningar i fabriker har i princip haft samma funktionalitet och prestandakrav sedan 90-talet. De ska flytta data eller tända lampor, något som vi har klarat av länge. Men, de senaste tio åren, efter smartphonens intåg, har kraven ökat på att vi ska kunna interagera med systemen med hjälp av exempelvis pekskärmar. Även i industrin förväntar vi oss att möta den teknik vi är vana vid från vardagen. Det behovet fyller vi nu.

Beckhoffs HMI kommer att fortsätta utvecklas efter release. Bland annat kommer fler färdiga mallar och bildbibliotek att tillkomma.

– Vi arbetar med en väldigt bred skara av kunder och vi ser att vår HMI bland annat kommer att passa inom tillverkningsindustri, fastighetsautomation och i verkstadsmiljö. Sedan kommer säkert helt nya områden att tillkomma och det är också vad som gör vårt jobb så roligt. Det dyker upp branscher och applikationer som vi knappt visste fanns men där vi kan använda våra lösningar för att skapa kundnytta, avslutar Kristian Berlin.

FAKTA
TwinCAT HMI är baserat på standarder som HTML5, CSS och Javascript. Utvecklingsverktyget är integrerat i Microsoft Visual Studio. Klienten är valfri HTML5-webbrowser, vilket ger plattformsoberoende.

Läs mer på beckhoff.se