ANNONSSAMARBETE MED ...

Förenklad processautomation med Festo

Marknaden kräver att leverantörerna tar ett bredare leveransansvar och tillhandahåller mer kompletta lösningar.

Publicerad

För dom flesta är Festo känt som ett automationsföretag inom pneumatik och elektronik. Produktutbudet spänner över ett brett spektrum och innefattar allt från slang, kabel och koppling till styrsystem och HMI. Däremellan kan man göra en grov indelning i tre kategorier:´

  • Pneumatisk automation
  • Elektrisk automation
  • Processautomation

På vissa företag har man bara behov av den ena kategorin medans andra företag är verksamma inom alla tre.

Festo har historiskt varit världsledande på pilotventiler till processindustrin och därför var steget inte långt att ge sig in i processbranschen på allvar. Under de senaste 10 åren har man succesivt byggt upp en produktportfölj som kompletterar den befintliga produktfloran och ger ett bra basutbud för att täcka de flesta applikationerna. Det har gjorts genom en mycket omfattande satsning på personal, forskning, produktionsanläggningar samt samarbeten med nya underleverantörer. I Sverige har man byggt upp en organisation med ett antal dedicerade säljare samt en lokal produktion som t.ex. kan genomföra montage av ventilenheter och byggnation av pilotventilskåp. Det finns också en projektavdelning som hjälper till med ritningsunderlag och eventuell programmering.

Den här bredden i produkter och möjligheten till egen montering gör att Festo kan vara en så kallad ”One Stop Shop”.

Exempel på egenutvecklade produkter för processindustrin är:

DFPD – Pneumatiskt don

Donet finns som enkelverkande eller dubbelverkande med antingen 90 eller 180 graders vridning och för moment upp till 2300Nm. Det följer namurstandarder och finns med många olika tillval för att passa in överallt.

VZXA – Snedsätesventil

Det här är en stabil och servicevänlig ventil i rostfritt med riktigt hög kvalitet. En produkt som välkomnas av slutanvändaren. Donet kan bytas under drift – det är med andra ord tätt mellan ventilen och donet.

SRBC – Givarbox

Allt i ett. Givarboxen har hög IP-klassning, klarar ATEX och har olika alternativ för utgångarna (mekanisk, induktiv eller Reed). Det finns också en kopplingsplint.

Det är inte lätt att kombinera olika delar till en komplett processventilslösning. Det finns oändligt med kombinationer och det är tidskrävande att hitta rätt. En skräddarsydd mjukvara blir en lisa för lasten.

Även för en erfaren person tar det tid att välja rätt komponenter. Ventil, don, pilotventil, givarbox -  det är en del att hålla reda på. Sedan skall dessa delar beställas, levereras och slutligen monteras. Förhoppningsvis har man valt rätt delar och förhoppningsvis har man skruvar, brickor, distanser, adaptrar etc på plats när det skall monteras.

Festo har lång erfarenhet av konfigurationsverktyg bl.a. för pilotventilsterminaler. Nu har man även tagit fram en konfigurator för processventilslösningar. Det är alltså möjligt att, med ett fåtal klick, kombinera en ventil med ett don, givarbox och pilotventil. För varje alternativ finns en förklaring som gör att man guidas rätt inför varje val. När man väl har byggt ihop sin enhet får man direkt fram pris och leveranstid. Det går även att ladda ner en CAD-fil i valfritt format. Den unika beställningskoden som skapas använder man när man skall beställa och enheten levereras sedan monterad och klar.

Konfiguratorn kommer succesivt att utökas med fler valmöjligheter och inom kort inkluderar den både kulventiler och vridspjällsventiler samt att man kan beställa en enhet utan ventil.

Detta är ytterligare ett steg in i I4.0 där Festo minimerar risker och effektiviserar processer genom digitaliserade tjänster.

PROVA DEN GÄRNA HÄR!