ANNONS FRÅN AGGREKO

Flexibla backup-lösningar vägen framåt för svenska industriföretag

Industry 4.0 ställer höga krav på svenska industriföretag att tänka agilt. Genom att hyra backup-lösningar kan företagen hålla sig flexibla inför förändring.

Publicerad Uppdaterad

Få företag är så beroende av sin tekniska utrustning som de i tillverkningsindustrin. Driftstopp, vare sig de är kopplade till bristande kraftförsörjning eller temperaturkontroll, kan snabbt leda till stora intäktsförluster.

Trots det är många företag skeptiska till att investera i backup-lösningar. Dessa kan uppfattas som dyra och riskabla investeringar med tanke på de snabba tekniska framsteg som görs i samband med Industry 4.0. Företag vill inte köpa dyra försäkringar i form av utrustning som mycket väl kan bli föråldrad kort efter att den tagits i bruk.

Ladda ner vår guide: Hyrlösningar gynnar tillverkningsindustrin i en ständigt föränderlig värld.

Genom att istället hyra backup-lösningar kan företagen säkerställa att produktionen alltid fortgår som planerat – samtidigt som de håller sig flexibla inför förändring. När företag hyr backup-utrustning garanterar tjänsteleverantören att den senaste utrustningen finns på plats och underhålls.

– Som många företag i branschen är medvetna om kan konsekvenserna av ett driftstopp bli allvarliga. Med backup-lösningar på plats är man försäkrad om att produktionen fortsätter att rulla på smidigt. Genom att hyra istället för att köpa sin backup-utrustning kan företag också välja ett prisvärt alternativ som gör att de kan fortsätta att vara agila under Industry 4.0, säger Jonas Eklund på Aggreko.

Skräddarsydda hyrlösningar som levererar optimala resultat

Föreställ dig att ett kylaggregat i ett mejeri oväntat går sönder. Detta kan resultera i tusentals liter förstörd mjölk med stora intäkts- och produktionsförluster.

När ett större mejeri kontaktade Aggreko och efterfrågade en backup-lösning för att undvika detta scenario, var det nödvändigt att hitta ett sätt att hålla isvattnet som användes i mejeriets processkylsystem vid en temperatur på stadiga 1 ⁰C. Detta skulle i sin tur säkerställa att mjölkens temperatur hölls mellan 3 och 4 ⁰C. Vid varmare temperatur skulle mjölken surna – och vid en kallare skulle vattnet frysa.

Aggreko utvecklade en plan för att länka ihop anläggningens vattenkylningsprocess genom en värmeväxlare. Denna tog emot isvatten från ena sidan, med en trevägsventil fäst vid den andra och kopplades ihop till ett 800 kW-kylaggregat som levererade vatten vid en konstant temperaturnivå på 1 ⁰C.

Aggreko installerade en känslig temperaturmätare i trevägsventilen för att kunna övervaka temperaturen när vattnet lämnade värmeväxlaren. Ventilen öppnades och stängdes för att kyla ned och värma upp vattnet samtidigt som temperaturen steg och föll – vilket bidrog till att hålla vattentemperaturen mellan +/- 0.3 ⁰C av 1 ⁰C.

Till följd av detta kunde mjölken hållas i toppskick i samband med att den ordinarie kylaren gick sönder och behövde bytas ut.

Genom att hyra sin backup-lösning fortsätter mejeriet att alltid ha den bäst anpassade lösningen på plats.

Kontakta Aggreko här