ANNONS FRÅN BECKHOFF

Fastighetsbranschen visar vägen inom industri 4.0

Fastighetsbranschen går i bräschen när det kommer till att använda smarta och effektiva industri 4.0-teknologier. Beckhoff är med i denna omställning, då företaget levererar automationslösningar och styrsystem till branschen.

Publicerad Uppdaterad

Industri 4.0 är kanske lätt att endast förknippa med fabriker, men så är inte fallet. Ett exempel är fastighetsbranschen som har kommit mycket längre med implementerandet av industri 4.0-teknologier jämfört med många andra industrier.

– En av anledningarna till detta är de miljö- och energikrav som finns. Kommuner, landsting, staten och övriga stora fastighetsägare har tydliga mål när de bygger nya fastigheter för att uppnå miljöcertifieringar. De vill också bygga och renovera kostnadseffektivt, vilket driver utvecklingen framåt, säger Fredrik Jönsson, product specialist building automation på Beckhoff.

– Inom fastighetsbranschen krävs också en samverkan mellan teknologier samt insamling och automatisk analysering av stora datamängder. Medan traditionell industri i mångt och mycket fortfarande är i en planerings- och strategifas, samarbetar istället olika aktörer inom fastighetsbranschen och ser till att implementera lösningarna, säger Christer Wik, industrial manager building automation på Beckhoff.

Läs mer om Beckhoff.

Beckhoff är en stor leverantör av styrsystem och har en avdelning som är specialiserad på fastighetsautomation.

– Vi arbetar främst mot kommersiella fastigheter, sjukhus samt större privata och kommunala fastighetsägare inom bostadssektorn, säger Christer Wik.

Många fördelar med industri 4.0-tekniker för fastighetsbranschen
Vad är det då för industri 4.0-tekniker som är relevanta för fastighetsbranschen? Ja, den listan är lång. Om man betraktar en fastighet som en överdimensionerad maskin, förstår man att det rör sig om väldigt stora mängder data. En smart fastighet har nytta av allt från molnlösningar, kommunikationstjänster, AI till väderdata, behovsdata och big data analytics. Digitaliseringen medför att man ser bortom den enskilda fastigheten, flera fastigheter integreras och blir en del av ett större sammanhang. Men för att en fastighet ska bli smart måste olika system och sensorer kunna prata med varandra. Det är möjligt tack vare branschstandarden OPC UA, som möjliggör kommunikation mellan olika tillverkare.

– IT-säkerhet är ett måste idag. Det används tyvärr fortfarande i stor utbredning protokoll som utvecklades i slutet på 1970-talet. Då tänkte man inte alls på IT-säkerhet. Att OPC UA har tänkt på det från början gör livet mycket enklare, säger Christer Wik.

– Nästa steg är att implementera våra IoT-lösningar, exempelvis HTTPS/REST API, som möjliggör att dela information mellan webbservrar och Beckhoff styrsystem. Vi har redan några användningsområden på plats och ser att detta blir mer och mer viktigt inom fastighetsautomation, avslutar Fredrik Jönsson.

Annonsinformation:

Beckhoffs ”New Automation Technology”-filosofi står för universella och öppna styr- och automationslösningar. De används i hela världen, i en rad olika applikation från CNC-maskiner till intelligent fastighetsautomation. Beckhoff kan idag ge sina kunder ett fullt utbud av produkter inom både hårdvaru- eller mjukvarubaserade styrsystem. Läs mer på www.beckhoff.se.

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. I det fall du har synpunkter på annonsens innehåll, vänligen vänd dig till annonsören.

Önskar du annonsera eller komma i kontakt med Ny Tekniks kommersiella redaktion? Skicka ett mail till brandarena@almatalent.se.