ANNONS FRÅN VALNEVA SWEDEN AB

Få branscher är så innovativa som läkemedelsindustrin

Foto: Adrian Beck

Den globala vaccintillverkaren Valneva, med produktionsenhet i Solna, arbetar med produkter som verkligen gör skillnad. Lagarbete är ett av bolagets ledord, på en arbetsplats där spetskompetens ständigt efterfrågas.

Publicerad Uppdaterad

Bioteknikbolaget Valneva utvecklar, producerar och säljer vaccin för utlandsresenärer. Bolagets produktportfölj består av två vacciner, IXIARO®, mot japansk encefalit (en allvarlig, obotlig virusinfektion som sprids via myggor, i delar av Asien) samt Dukoral®, ett drickbart vaccin mot kolera.

- Här på enheten i Solna tillverkas Dukoral® från startmaterial till färdig produkt. Produktionen av koleravaccinet börjar med tillverkningen av de aktiva läkemedelsingredienserna, API, som ingår i vaccinet. Värdekedjan omfattar allt från fermentering av bakterier och proteinrening till fyllning av vaccinet i vialer. Vaccinet förpackas och distribueras till över 45 länder, säger Robert Ehrl, produktionschef för den kommersiella produktionen av Dukoral®.

Vid Valneva i Solna arbetar cirka 140 medarbetare. Robert Ehrl förklarar att det finns flera fördelar med en mindre site:

- Det innebär att vi har goda möjligheter till integration och tätt samarbete mellan de olika avdelningarna. Vi sitter nära varandra vilket också förenklar och vi har korta beslutsvägar. Vi har hela värdekedjan på plats i Solna och allt som krävs för att vara självförsörjande - från teknisk support till finansavdelning. Tack vare att vi är kommersiellt framgångsrika har vi också ett stort förtroende från företagsledningen.

Helena Pettersson, teamledare för cellodlingen vid Valnevas processutvecklingsavdelning, har en gedigen erfarenhet inom bioteknik och cellodlingsprocesser. Hon vittnar om en händelserik vardag bestående av operativt arbete på laboratorierna men även coachning av medarbetare, i deras dagliga arbete.

- Mitt arbete här på Valneva är oerhört stimulerande på många sätt. För mig är det viktigt att få vara med och påverka - att göra skillnad. Det får jag utlopp för i min roll som teamledare men även genom ett pågående projekt som kommer att vara till stor hjälp för världens barn, säger Helena Pettersson.

Hon fortsätter: 

- Projektet ingår i det världsomspännande programmet Global Polio Eradication Initiative, med målet att utrota polio i världen. Här har vår processutvecklingsavdelning ett pågående kontraktsuppdrag i samarbete med ett annat företag, där vi genomför utveckling och klinisk tillverkning av ett nytt poliovaccin.

Valneva är ett forsknings- och utvecklingsintensivt bolag och är därför ständigt på jakt efter ny spetskompetens. För att arbeta på siten krävs det att du är mångsidig, noggrann, lösningsorienterad och framförallt samarbetsvillig, enligt Helena Pettersson:

- Vi arbetar med en kommersiell produkt vilket innebär att det är högt tempo - det finns nya utmaningar hela tiden. När vi på processutvecklingssidan söker nya medarbetare letar vi efter ”teamplayers” med ett intresse för att hitta förbättringar och driva utveckling tillsammans med andra. Som medarbetare hos oss ska du gilla att arbeta i projektform och vi lägger stor vikt vid att man alltid ställer upp för varandra.

Dukoral® är en produkt som har funnits på marknaden under en längre tid, men det innebär inte att Valneva slutar införa nya tekniker eller arbetssätt utom eftersträvar ständiga förbättringar.

- Vår ambition är att ideligen förbättra oss, som att till exempel bli mer kostnadseffektiva. Det är innovation för mig – att ständigt tänka nytt och finna nya och bättre arbetssätt, avslutar Robert Ehrl.

Om Valneva Sweden AB:

Valneva Sweden AB är ett bolag med 140 anställda i Solna och ingår i koncernen Valneva SE. Förutom med själva tillverkningen av vacciner (Dukoral och IPV) jobbar våra medarbetare med kvalitetssäkring, kvalitetskontroll, regulatoriskt arbete, försäljning och marknadsföring, och distribution. Verksamheten har stöd på plats av teknisk personal, finans, HR, legal och facility management.

Lediga tjänster hittas här.