Expert på molnsäkerhet: Verksamheter har missförstått sitt ansvar för säkerhetskopiering av molndata

Allt fler företag väljer molnlösningar, men många är inte medvetna om att de fortfarande delar ansvaret med leverantören om att säkra sin data i molnet. Detta visar en ny undersökning från Datto i Sverige.

Publicerad

Scott Gower, nordisk säljchef på Datto och ansvarig för företagets nordiska kontor, är i sin roll van vid att ge råd till de leverantörer som säljer IT-tjänster till små och medelstora svenska företag. Dessa IT-tjänstleverantörer, eller Managed Service Providers (MSP:er) som de också kallas, tillhandahåller abonnemangsbaserade IT-tjänster och hjälper bland annat kunder att flytta sin data till molnet.

Enligt Scott Gower börjar många små och medelstora företag sin molnresa med ögonbindel på. Detta visar också en nordisk undersökning som Datto har gjort bland sina MSP:er, som kartlägger slutkundernas kunskap om moln, backup och SaaS. 45 procent av de svenska slutkunderna i undersökningen känner exempelvis inte att de själva är ansvariga för att säkerhetskopiera sin molndata. Detta trots att hälften (48,2 procent) har förlorat data på grund av bristande backup av molntjänster.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här