ANNONS FRÅN EUROPEAN SPALLATION SOURCE

ESS: “Det glittrar i ögonen när de pratar om sina instrument”

I veckans avsnitt av karriärpodden Work at X gästas teknikjournalisten Elin Häggberg av Martin Sjöstrand från European Spallation Source (ESS).

Publicerad Uppdaterad

De pratar om det internationella samarbetet som forskningsanläggningen innebär, engagemanget hos ingenjörerna och hur ESS har potential att förändra världen till det bättre.

I Lund byggs  just nu materialforskningsanläggningen ESS, som baseras på världens mest kraftfulla linjära accelerator. ESS är en sameuropeisk anläggning och är ett av de största och högst prioriterade forskningsinfrastrukturprojekten i Europa. På ESS ska forskare från hela världen, med hjälp av neutroner som frigörs genom spallation, undersöka de allra minsta strukturerna i olika material.

– Vår vision är att vår kompetens och utrustning ska kunna bidra till att lösa några av samhällets största utmaningar framöver, säger Martin Sjöstrand, kommunikationschef på ESS.

Det är en världsledande forskningsanläggning som håller på att ta form och arbetet med att bygga upp instrument och avancerad teknisk utrustning pågår för fullt. I dagsläget jobbar strax över 500 personer från totalt 56 länder på ESS och ungefär hälften av dem är ingenjörer eller tekniker. Martin Sjöstrand berättar att många av dem är väldigt exalterade över att få vara med och bygga upp den gigantiska anläggningen:

– Det glittrar i ögonen när de pratar om sina instrument! Det här är teknik och maskiner som många har drömt om i tjugo år, och nu äntligen får de omsätta det i praktiken. Det är en fantastisk resa att få vara med om.

Detta och mycket mer får du höra i veckans avsnitt av Work at X. Lyssna på avsnittet med ESS, och alla andra avsnitt, här.

FAKTA:

Work at X är podden för alla ingenjörer och ingenjörsstudenter som letar efter den perfekta arbetsgivaren. I varje avsnitt möter programledaren och teknikjournalisten Elin Häggberg ett nytt företag som berättar om hur de står ut i konkurrensen om arbetskraften. Work at X produceras av contentbyrån Borg & Owilli. Det här avsnittet görs i samarbete med ESS. Lyssna här.