ANNONS FRÅN EPSON

Epsons filosofi bakom enorma framsteg på skrivarområdet

Genom att ta steget och byta laserskrivare mot bläckstråleskrivare slipper du hantera berg av tonerkassetter, får en lägre elräkning och gör en insats för miljön. Men trots det kör många organisationer vidare på sina gamla laserskrivare.

Publicerad Uppdaterad

På Epson är man självklart oerhört stolta över sina skrivare, men de är också stolta över sitt företag och de principer som ligger till grund för sin verksamhet och tydligt avspeglas i deras produkter.

Perioden 1603 – 1867 i Japan kallas för Edo, och genomsyrades av ett tydligt kretsloppstänkande. Ingenting skulle gå till spillo, ingenting fick slängas - kunde det lagas så skulle det lagas. Det är en filosofi som känns oerhört aktuell, men samtidigt också väldigt avlägsen, i dagens konsumtionssamhälle. Den rådande dogmen är ju snarare ”köp och släng” eller ”köp och lägg i en låda någonstans tills du glömt bort att du lagt den där”.

Men pendeln håller på att svänga. Den glada konsumenten håller på att bli den medvetna konsumenten och i företagsvärlden har CSR och hållbarhetsarbete blivit viktiga delar av många verksamheter, inte som dekorativa kuttersmycken för att sminka upp årsredovisningen utan som viktiga delar som inte bara fungerar som kulturbärare utan något som ger reella affärsvinster.

Vi må vara långt från Edo-perioden, men det betyder inte att vi ska bortse från de effekter våra affärsbeslut får för vår planet.

Även om det kanske inte är så många som på allvar slåss om att vara bäst så är det ingen som vill bära korset det innebär att vara sämst.

På Epson är Edo en del av företagets filosofi, tillsammans med ledorden sho sho sei (japanska för kompakt, energibesparande och hög precision) och Monozukuri-kulturen om konsten - och vetenskapen - bakom tillverkning av produkter, och inställningen att alltid sträva efter att bli bättre.

Det genomsyrar Epsons fabriker, det genomsyrar deras produkter - och inte minst, det genomsyrar företagets produktutveckling och präglar synen på vad som är en ”bra” produkt. Det är i den här miljön och utifrån den här grundfilosofin man utvecklat bland annat RIPS (Replaceable Ink Pack System) och Epsons Precision Core-skrivarhuvud som inte bara håller extremt hög precision och kräver minimalt men underhåll, utan dessutom fungerar utan uppvärmning av bläcket.

Den moderna bläckstråletekniken ger lägre TCO (Total Cost of Ownership), är bättre för miljön och kräver mindre underhåll. Det är en klassisk win-win för alla parter.

Steget från laser till bläck utgör ett stort kliv framåt. Bläckstråleskrivarna passar också oerhört väl in i rådande samhällsstrender, med medvetna konsumenter och reglerande myndigheter som ställer allt högre krav på ansvarstagande företag.

Genom att byta ut laserskrivare mot en av Epsons moderna bläckstråleskrivare med RIPS-lösningen (som levereras med tillräckligt mycket bläck för 86 000 A4-utskrifter i svart/vitt och 84 000 färgutskrifter) kan mängden avfall reduceras med så mycket som 99 procent. Bläck ger mindre koldioxidutsläpp och använder upp till 96 procent mindre energi.

Om alla företag i Europa tog steget och bytte till bläckstråleskrivare imorgon skulle vi inte bara slippa enorma mängder uttjänta tonerkasetter, bara energibesparingarna skulle vara nog för att försörja åtminstone en halv miljon hushåll.

Helt i linje med sho sho sei och monozukuri.

LÄS MER OM EPSONS BLÄCKSTRÅLESKRIVARE HÄR