ANNONS FRÅN EPIROC

Epiroc satsar på att göra gruvor smartare

Epiroc är en ledande produktivitetspartner till gruv- och infrastrukturindustrin, med huvudsaklig produktutveckling och tillverkning i Sverige, USA, Kanada, Kina och Indien. Ola Pettersson är Manager Platform Development och med sin grupp arbetar han med mjukvara i styrsystemet för maskinerna.

Publicerad Uppdaterad

Ola Petterssons grupp utvecklar det som kallas automationsplattformen, som används i Epirocs datorstyrda maskiner.

– Vi erbjuder ett brett utbud av borriggar, lastare och dumprar och vi jobbar hårt för att göra våra maskiner autonoma. Borriggarna används för borrning av spränghål i både gruv-, och anläggningsprojekt, medan lastare och dumprar fraktar malm i gruvor. Idag kan vi fjärrstyra de flesta av våra borriggar. Under ett event i juni 2017 borrade vår helt automatiserade Pit Viper-rigg på plats i Garland, USA, styrd av en operatör som satt i Stockholm, 8 100 km bort, säger Ola Pettersson.

Ett omfattande skifte i branschen är trenden mot automation, interoperabilitet och digitalisering som går hand i hand med intelligent gruvdrift och infrastruktur.

– Vår värld förändras och vi har ambitionen att bli ledande inom automation. Under min tid på Epiroc har vi utvecklats från att vara ett traditionellt verkstadsbolag till att bli ett företag som även säljer mjukvara och tillgång till data. Vi driver en djärv vision för en framtid med automation, eftersom detta kommer att öka produktiviteten, energieffektiviteten och säkerheten för kunderna. Vi satsar på att göra gruvorna säkrare och smartare helt enkelt, säger Ola Petersson.

Fördelarna med batteridrivna gruvmaskiner är många
Epiroc satsar även stort på att utveckla fossilfria maskiner. Därför har företaget tagit fram elektriska drivlinor för flera maskinfamiljer. Fördelarna med batteridrivna gruvmaskiner är en hälsosammare arbetsmiljö och lägre total driftskostnad. Fördelen är särskilt betydelsefull för verksamheter under jord, där gruvbolag traditionellt måste investera tungt i ventilation för att få ut dieselavgaser.

– Gruvindustrin är både farlig och smutsig. Därför känns det rätt att vi med ny teknik kan göra gruvnäringen renare och mer hållbar ur miljösynpunkt. På kort tid har vi byggt upp kompetens inom elektriska drivlinor och batteriteknik. Epiroc har ett nära samarbete med Sveriges nya stora batterileverantör Northvolt, säger Ola.

Stor global närvaro
Epirocs produkter och tjänster säljs till kunder i mer än 150 länder. Kunderna är i stor utsträckning globala företag och vill ha partners som har liknande global försäljnings- och servicenärvaro. Med 14 000 medarbetare runt om i världen har Epiroc ett omfattande globalt försäljningsnätverk.

– Största delen av våra maskiner exporteras utomlands, eftersom de flesta stora gruvorna finns i andra delar av världen. I och med digitaliseringen och tillgång till data från maskinerna kan vi hjälpa kunderna på nya sätt. Vi kan identifiera flaskhalsar i kundernas produktionsflöden och hjälpa till att optimera deras process, avslutar Ola Petersson.

Annonsinformation:

Epiroc är en ledande global produktivitetspartner för gruv- och infrastrukturindustrin. Med banbrytande teknologi utvecklar och producerar bolaget innovativa borriggar, bergbrytnings- och anläggningsutrustning, och tillhandahåller förstklassig service och förbrukningsvaror.

Läs mer om Epiroc här.

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. I det fall du har synpunkter på annonsens innehåll, vänligen vänd dig till annonsören.

Önskar du annonsera eller komma i kontakt med Ny Tekniks kommersiella redaktion? Skicka ett mail till brandarena@almatalent.se.