ANNONS FRÅN RITTAL

Energieffektiva kylaggregat hjälper industrin spara 75%

Det enorma behovet hos industrin kring digitalisering och effektivisering har sina fördelar. Det ger nämligen upphov för innovationer som förändrar och banar väg för en bättre och mer energieffektiv framtid.

Publicerad Uppdaterad

Rittals produktserie av kylaggregat, Blue e+, är ett exempel på en sådan innovation. Kylaggregaten inom serien Blue e+ är upp till 75% mer energieffektiva än tidigare kyllösningar. Nu utökas familjen med Blue e+ Outdoor.

Sedan lanseringen och implementeringen av Blue e+ hos sina kunder har Rittal i sina mätningar kunnat konstatera energibesparingar på upp till 75%. Med tanke på att kylning står för upp till 15% av ett maskinverktygs hela energiförbrukning är den siffran betydande.

- Energiförbrukning är viktigt för alla i dagsläget. Om du ska göra en investering i något nytt ska du titta på det mest energieffektiva. Med Blue e+ har vi skapat en lösning som är mer energieffektiv än något annat på marknaden och som är möjligt att koppla till alla andra system, i enlighet med Industri 4.0, säger Göran Bjelk, Product Manager Climate Control på Rittal Scandinavian.

Hur den nya generationens kylaggregat kommit att se ut är ingen slump. Rittal hart gjort sin hemläxa och undersökt slutkundernas största behov för den här typen av lösning.

- Vi har identifierat fyra stycken hörnstenar hos våra kunder. De är även talande för de generella behoven inom industrin just nu. Det handlar om energiförbrukning, säkerhet, flexibilitet och möjlighet till övervakning och kommunikation. Enheten ska inte bara fungera för sig själv utan hela verksamheten, i vilket land den än befinner sig, och för samhället i stort, säger Göran Bjelk.

I enlighet med Industri 4.0 så har Blue e+ möjlighet att kopplas ihop med existerande system och kommunicera med dem. Det ger en större möjlighet till såväl övervakning som kontroll. Aggregaten bygger sedan på en hybridteknik där en kompressor kombineras med en heat pipe för att maximera den passiva kylningen. Dessutom justerar en frekvensomvandlare hastigheten hos fläktarna och kompressorernas likströmsmotorer, så att precis rätt kylning uppnås. De två faktorerna skapar en väsentligt lägre energiförbrukning.

Kylaggregatsgenerationen Blue e+ har under sin levnadstid uppdaterats och utökats som en del av Rittals kommunikation med marknaden. Nu lanseras Blue e+ Outdoor som är ett anpassat aggregat för utomhusskåp.

- Vi jobbar alltid för att vara så lyhörda som möjligt kring vad våra kunder behöver och Blue e+ Outdoor är ett bra exempel på det. Det är en vidareutveckling som anpassas efter utomhusskåp, det kan handla om vägtullar till exempel. Den typen av aggregat måste leva upp till andra standarder när det kommer till vandalism eller andra belastningar som tillhör utomhusklimatet, berättar Göran Bjelk.

Serien Blue e+ är de mest energieffektiva kylaggregaten av sitt slag på marknaden. I genomsnitt är de 75% mer energieffektiva än tidigare alternativ - läs mer om Blue e+ här.