ANNONS FRÅN SIEMENS

“En arbetsplats utvecklas av mångfald”

På bild: Jenny Nilsson, chef, design för additiv tillverkning (t.v.) & Hanna Blomström, Account Manager (t.h.).

Spännande tekniska utmaningar och trevliga kollegor. Det är två anledningar till att Hanna Blomström och Jenny Nilsson trivs så bra på Siemens.

Publicerad Uppdaterad

HANNA BLOMSTRÖM ARBETAR med projektförsäljning inom processindustrin i Karlstad och Jenny Nilsson inom utveckling av 3D-print- teknik i metall i Finspång. Båda kom in på Siemens som exjobbare. – Efter mitt examensarbete, som jag gjorde 2005, blev jag beräkningsingenjör på Siemens och under årens lopp har jag haft massor av spännande roller inom R&D. Sedan tre år tillbaka arbetar jag med additiv tillverkning, även kallad 3D teknik, och har precis trätt in i rollen som chef för ett nytt team, som kommer att fokusera på designen för 3D-printing, säger Jenny.

JENNY BERÄTTAR ATT hon stannat så länge på Siemens eftersom hon alltid utmanas i form av nya roller och ny teknik. Hon förklarar att de i Finspång ligger väldigt långt fram inom additiv tillverkning och att hon i sin nuvarande roll får vara med och påverka hur tekniken kommer att se ut framöver.

”Det finns alltid utrymme att komma med idéer, vilket gör att man också hela tiden utvecklas.”

– Utvecklingsprojektet ”3D printed gas turbine blade”, som jag tidigare var global projektledare för, ledde faktiskt till ett genombrott för Siemens. Mitt team, som bestod av medarbetare från olika Siemens-sajter i Sverige, Tyskland och England, validerade en ny AM (Additive Manufacturing) rapid prototyping process, säger hon och tillägger:

– Det finns alltid utrymme att komma med idéer på Siemens, vilket gör att man också hela tiden utvecklas. Sedan är människorna här väldigt trevliga och det är roligt att man får ha kontakt med kollegor i andra länder på en daglig basis.

ÄVEN HANNA, VARS jobb är att förstå kundernas tekniska utmaningar och förmedla dem på ett korrekt sätt till företaget, nämner kollegorna som en stor anledning till att hon trivs så bra på Siemens. Det som först lockade henne till Siemens var möjligheten att få jobba på ett globalt företag, men hon berättar att det framförallt är allt bra folk som får henne att stanna kvar.

– Det är väldigt kul att få vara ute på bruken och lära sig av människorna ute på plats. Det finns så otroligt mycket ödmjukt och kunnigt folk inom processindustrin. Samtidigt har man alla dessa utvecklingsmöjligheter. Eftersom vi är över 370 000 medarbetare världen över kan man utvecklas åt så många olika håll inom företaget, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker dock att man ska söka sig till processindustrin inom Siemens. Industrin i Sverige har fått en oförtjänt stämpel av att vara konservativ, när den egentligen är väldigt innovativ och framtidssäker. Man kan ju göra så mycket roligt av skog och träd! Allt från vätskekartong ör livsmedel till kläder, biodrivmedel och genomskinliga material som kan konkurrera med plast och glas.

FÖR ATT SIEMENS ska fortsätta vara ett innovativt bolag i framkant berättar Hanna att de arbetar mycket med mångfald. Siemens ser det som viktiga frågor i samhället, men också som något som är direkt kopplat till lönsamhet.

– Vi är väldigt engagerade i olika typer av mångfald- och jämställdhetsprojekt. Jag har till exempel varit med i två mentorprogram och varit mentor till en gymnasietjej samt en ingenjör från Syrien. På en arbetsplats med en mångfald av människor, både vad gäller kön och etnicitet, utvecklas man helt enkelt mer, avslutar Jenny.

Om Siemens:

Hos Siemens 370 000 medarbetare i över 200 länder finns kunskapen och kompetensen att utveckla innovativa produkter, lösningar och tjänster inom områdena infrastruktur, industri, energi, hälso- och sjukvård. Med världens största miljöportfölj bidrar bolaget dessutom till en hållbar framtid. Siemens i Sverige är drygt 4000 medarbetare på ett 40-tal orter och söker ständigt efter nyfikna och öppna kollegor.

Läs mer på Siemens.com