ANNONSSAMARBETE MED ...

El- och energibranschen mest bekymrad över IOT-säkerhet

El- och energisegmentet är den bransch som är mest bekymrad över IoT-säkerhet, det visar en ny undersökning från AddSecure som genomförts bland Ny Tekniks läsare.

Publicerad

Det finns stora fördelar med att koppla upp och modernisera elnäten i landet, men samtidigt kräver det ett tydligt säkerhetstänk då detta är en viktig funktion ur ett samhälls- och försvarsperspektiv.

- Samhället digitaliseras och automatiseras allt mer, och även el- och energibranschen har mycket att vinna på att koppla upp sig. Säkerheten måste dock stå i fokus och rätt utrustning installeras i el- och stadsnäten, annars finns det risk för intrång av hackare eller främmande makter som i värsta fall kan släcka elnäten, menar Erling Gustafsson, Business Manager på AddSecure Smart Grids.

Erling Gustafsson, Business Manager på AddSecure Smart Grids.

Undersökningen visar att el- och energibranschen är den bransch där gapet mellan hur viktigt man uppfattar IoT-säkerhet och hur väl man anser att ens företag utnyttjar tillgängliga system för säkerhet är störst. Det kan bero på att el- och energibranschen står inför en stor riskexponering, och att bolagen därför är motvilliga att koppla upp sig och då inte heller undersöker de säkerhetslösningar som finns.

- El- och energibranschen genomgår en förändring som styrs i huvudsak av två faktorer; vi går mot en digitalisering och vi ser mer lokalproducerad el från t.ex. solceller. Vi har länge haft en överkapacitet på el i Sverige med stora vatten- och kärnkraftverk, och bolagen har därför inte behövt tänka så mycket på att styra och modernisera sina processer. Idag håller detta på att förändras och produktion av förnybar energi blir vanligare. Då måste man också kunna hantera och mäta både elproduktion och elkonsumtion i elnäten, förklarar Erling Gustafsson.

En följd av att elnäten idag är analoga är också att det fortfarande kräver mycket manuella insatser när ett elavbrott äger rum. Privatpersoner får ringa in till sina elbolag och rapportera om avbrott, och servicepersonal får sedan åka ut med bil, titta på anläggningen och försöka hitta och åtgärda problemet.

- Med IoT-lösningar och sensorer ute i elnäten kan spänningar och temperaturer mätas i realtid. Sensorerna kan också skicka signaler till driftcentralen om att något behöver åtgärdas istället för att avvakta manuella felrapporter. IoT hjälper således till att automatisera energimarknaden och minimera tid för elavbrott, förklarar Erling Gustafsson.

- Vi inser att vi måste veta mer om vad som händer i näten i mer eller mindre realtid för att säkerställa vår lönsamhet över tid. Eftersom det behovet är ganska nytt för oss, har vi ingen stor vana vid de installationer som behövs. Därför att det värdefullt för oss att göra vår första större installation tillsammans med AddSecure Smart Grids eftersom vi har olika men kompletterande kompetenser. Vi har valt att använda en säker IoT-lösning via mobilt APN-nät och fiber, säger Anders Savetun, Affärsområdeschef elnät, på Affärsverken i Karlskrona.

Anders Savetun, Affärsområdeschef elnät, på Affärsverken i Karlskrona.

I takt med att elnäten blir allt mer uppkopplade blir det även viktigare med säkerheten. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ställer höga krav på energibolagen när det kommer till att säkra den kritiska kommunikationen för att motverka sårbarhet mot attacker.

- Idag finns det fall där hackare eller robotar gått in och stängt ner elnät, vilket kan innebära en samhällskatastrof. Jag upplever att branschen därför inledningsvis varit lite rädd och försiktig när det kommer till att installera olika uppkopplade system, och man har varit okunnig om hur man kan installera tillgängliga säkerhetskonfigurationer. Det finns en rädsla, och denna rädsla är en av anledningarna till varför så lite är uppkopplat idag, menar Erling Gustafsson.

Om elnäten kopplas upp skulle det gå snabbare att identifiera fel och upptäcka intrång på nätstationer. Det skulle även gå att se och mäta vilken typ av energi som passerade genom de olika stationerna. Status om transformatorer skulle kunna skickas i realtid, och problem med överhettning eller obalans i faserna skulle kunna åtgärdas snabbare innan de ledde till elavbrott.

- Våra nät är gamla och att bygga nya tar flera år. Idag finns det ett femtiotal olika parametrar som skulle kunna mätas genom att implementera en IoT-lösning i en nätstation, och utifrån den datan kan bolagen effektivisera arbetet och göra kundupplevelsen bättre. Det kräver dock samtidigt att el- och energibolagen lär sig mer om säkerhet kopplad till IoT och tar vara på de säkerhetslösningar som finns på marknaden idag, avslutar Erling Gustafsson.

Vill du veta mer om vad AddSecure kan göra för el- och energibranschen? Ladda ned AddSecures infografik om smarta nät.

Ladda även ned IoT-rapporten som genomförts av AddSecure bland Ny Tekniks läsare under våren 2018 här.