ANNONS FRÅN KRETSLOPP OCH VATTEN I GÖTEBORG

El och automation – avgörande för en fungerande vattenproduktion

Josefin Lundberg Abrahamsson, chef på avdelningen Dricksvattenproduktion och Kenan Duzel, elingenjör på Kretslopp och Vatten. Foto: Julia Sjöberg

På Kretslopp och Vatten i Göteborg ser man till att alla göteborgare har rent dricksvatten i kranarna. Eftersom systemet aldrig kan stoppas blir utmaningarna delvis annorlunda än i annan processindustri.

Publicerad Uppdaterad

Vattenverk och verksamheten runt dem fungerar egentligen som vilken processindustri som helst – med ett litet undantag: det får aldrig stå still. Detta är vardag för medarbetarna Kretslopp och Vatten i Göteborgs stad. Josefin Lundberg Abrahamsson är chef på avdelningen Dricksvattenproduktion och ansvarar för att verksamheten rullar på som den ska:

- Dricksvattnet ska vara på topp hela tiden och vatten är en samhällsbärande funktion som bara måste fungera. Det handlar om att ha en god redundans, både vad gäller personal och våra anläggningar, säger hon och tillägger:
- Vi kan inte göra revisionsstopp till exempel, och det är något som gör oss ovanliga inom processindustrin. För att inte riskera att produktionen stannar vid eventuella strömavbrott har vi därför byggt upp egen reservkraft som kan försörja vår anläggning, säger Josefin Lundberg Abrahamsson.

Dessa omständigheter gör att man som elingenjör behöver kunna lite av det mesta. Ett relativt litet team ska lösa alla problem som dyker upp på de olika verken – där det finns både ställverk, processel, instrumentering och SCADA-system. Alla i elteamet har olika specialiteter inom el, automation och styrning, men det krävs stor bredd inom kompetensområdet. Alla har baskunskaper inom samtliga discipliner.

- Vi jobbar verkligen från början till slut vilket gör att arbetsuppgifterna är väldigt breda, säger Kenan Duzel, elingenjör på Kretslopp och Vatten och fortsätter:

- Som elingenjör här får du arbeta med såväl förstudier och utredningar som under alla projektfaser. Eftersom vi också sköter den dagliga eldriften får du jobba med både felavhjälpning och underhåll ute på anläggningarna, där det finns allt mellan 24 V och 10 kV. Man blir teknisk specialist eftersom man arbetar med hela processen.

Detta är något som särskiljer deras verksamhet från ett arbete som konsult – då är man ofta enbart involverad i en del av processen. På Kretslopp och Vatten finns helheten och man får en större förståelse hur allt hänger ihop.

- När anläggningen är byggd ansvarar du för driften, och att redan från början få vara med och påverka är därför en stor styrka, konstaterar Josefin Lundberg Abrahamsson.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

- Det finns inte riktigt en vanlig arbetsdag, men vi börjar ofta dagen med ett morgonmöte. Då träffas alla och diskuterar de akuta frågorna. Sedan kan vad som helst dyka upp, ett fel på en anläggning som behöver lösas eller liknande. Parallellt med det lägger vi också mycket tid på de olika projekt vi har igång, berättar Kenan Duzel. - Det är en av de stora fördelarna med vårt jobb – att det är så stor variation vilket bäddar för stora utvecklingsmöjligheter, tillägger Josefin Lundberg Abrahamsson.

Hela teamet hjälps åt för att säkerställa driften. Att synkronisera arbetet mellan de olika funktionerna är därför väldigt viktigt.

- Som elingenjör måste jag hänga med i allt det andra också även om det inte är min huvudsakliga inriktning. Hur påverkar mitt arbete den andra delen av verksamheten? Det är ett helhetstänk vilket innebär att vi pratar mycket med varandra och även hjälper varandra när det behövs, säger Kenan Duzel.

Fakta:

Kretslopp och Vatten i Göteborg ser till att drygt en halv miljon göteborgare har rent, friskt dricksvatten i kranen, dygnet runt, året runt. När du har använt vattnet leder vi bort det och renar det på ett miljöriktigt sätt.

Linkedin | Göteborgs Stad