ANNONS FRÅN UNIONEN EGENFÖRETAGARE

Egenföretagare: 4 steg till en tryggare ekonomi

De senaste månaderna har skakat om tillvaron för de flesta av oss, inte minst egenföretagare. Och är det något många har kommit till insikt om, så är det att även företagare behöver och förtjänar ett säkerhetsnät.

Publicerad Uppdaterad

Som egenföretagare är man ofta van att klara sig själv, men faktum är att inte ens den som driver eget är befriad från att behöva support. Det handlar inte om att förbereda sig för att något ska gå fel utan snarare ge sig själv möjligheten att ta fler risker men samtidigt sova gott om natten.

- Det är såklart en fantastisk möjlighet att kunna skapa frihet i vardagen genom att driva eget, men det slutar inte vara viktigt med säkerhet för det, säger Per Lund, affärsutvecklare på Unionen Egenföretagare.

Så hur bär man sig åt för att skapa en tryggare ekonomi? Här är Unionen Egenföretagares fyra enkla tips på hur du stärker upp ditt säkerhetsnät.

4 tips för en tryggare ekonomi

1.   Ta ut lön

Har du ett aktiebolag kan det vara lockande att ta ut utdelning istället för lön, eller inte ta ut lön alls för att bygga upp kapitalet i företaget. Men det är din lön som ligger till grund för din sjukpenninggrundade inkomst (SIG), som i sin tur bestämmer vad du får för ersättning när du blir sjuk eller är föräldraledig. Dessutom styr din lön den allmänna pensionen, ersättning från a-kassan och inkomstförsäkringen.

- Vi brukar rekommendera att du tar ut lön upp till någon av brytgränserna, så att du får ta del av välfärden om du blir sjuk eller arbetslös. Om du har en enskild firma ser det lite annorlunda ut, då måste du gå med vinst under året för att kunna betala sociala avgifter, säger Per Lund. (artikeln fortsätter)

- En företagsförsäkring bör tecknas så snabbt som möjligt. Skulle något hända, till exempel mellan dig och en kund, måste försäkringen vara tecknad innan avtalet skrivs på för att gälla i det fallet, berättar Per Lund, affärsutvecklare på Unionen Egenföretagare.

2.   Försäkra dig

En företagsförsäkring är en trygghet när något oförutsett drabbar företaget. Exempelvis om egendom går sönder, vilket orsakar avbrott. Det spelar ingen roll vilken företagsform du har, såväl aktiebolag som enskild firma kan försäkra sig. Alla företag behöver olika skydd, men oavsett bransch brukar ansvarsförsäkring, rättsskydd, egendomsförsäkring och avbrottsförsäkring vara bra att ha. 

- En företagsförsäkring bör tecknas så snabbt som möjligt. Skulle något hända, till exempel mellan dig och en kund, måste försäkringen vara tecknad innan avtalet skrivs på för att gälla i det fallet, berättar Per Lund. 

Fundera också på vilka övriga försäkringar du behöver, exempelvis vid sjukdom, arbetslöshet eller olycka. Som medlem i en organisation kan du ofta teckna gruppförsäkringar som ger dig förmånliga villkor och premier.

3.   Skriv avtal

Innan du sätter igång och jobbar med kunder finns det en sak du ska göra; skriva avtal. Vissa kunder kanske du har en jättebra relation till, och känner därför att ett avtal är överflödigt. Har du tur stämmer magkänslan, men här är det viktigt att ta det säkra före det osäkra. Om en tvist uppstår och det inte finns något avtal har du inte mycket att luta dig mot, och risken är att du tappar en inkomst.

4.   Satsa på dig själv

Som företagare har man ofta många bollar i luften, men det är viktigt att inte glömma sig själv och sin egen kompetensutveckling.

- Att uppdatera sina kunskaper är bästa sättet att säkra upp en tryggare framtid med nya kunder, säger Per Lund.

Ett sätt att göra det på är att ingå i en gemenskap med andra egenföretagare och experter där man kan byta erfarenheter och lärdomar med varandra.

- Egenföretagare har det som alla efterfrågar; frihet i vardagen. Men du måste inte vara ensam för att du driver eget. I Unionen Egenföretagare får du en gemenskap och stöd från både andra egenföretagare och alla våra experter, avslutar Per Lund.

Vill du bli medlem i Unionen Egenföretagare? Klicka här! Första tre månaderna är kostnadsfria.