ANNONS FRÅN UNIONEN

Drömjobb och bra lön, förberedelser ökar dina chanser

Andreas Lind, studerandeombudsman & Malin Ekberg, medlemsrådgivare Foto: Carol Englund

Att söka jobb är inte enkelt – först ska du hitta en spännande tjänst, sedan sätta ihop en attraktiv ansökan och därefter genomgå själva rekryteringsprocessen. För att du ska få drömjobbet hjälper det med träning.

Publicerad Uppdaterad

– Du ska på ett effektivt sätt kunna söka jobb, men också kunna bli upptäckt, säger Andreas Lind som är Studerandeombudsman på Unionen. Det är bland annat han som coachar Unionens studentmedlemmar när det kommer till anställningsintervjuer.

Men för att ens komma till intervjusteget krävs först ett bra CV och ett vasst personligt brev. Även det kan du som medlem få hjälp med. Skicka ditt CV och ditt personliga brev till Unionen först, så får du rekommendationer på hur du kan vässa din ansökan för just det jobbet du söker.

– Våra experter tittar på det och tipsar om saker som kan behöva justeras eller läggas till. Du får en ärlig och konstruktiv feedback, berättar Andreas Lind.

När man väl lyckats komma på en intervju är det många som tycker att det känns svårt att sälja in sig själv. Det är svårt. Men det blir lättare ju mer man tränar.

– Faktum är att en anställningsintervju är ett perfekt sätt att skryta lite om sig själv, utan att tappa ödmjukheten förstås. Det gäller att få fram din kompetens kopplat till det aktuella jobbet, din tidigare erfarenhet och vad som gör dig speciell, konstaterar Andreas Lind.

Smart kan vara att förbereda sig på att vända sina svagare sidor till utvecklingsbara, säger han.

– Om du är otydlig kommer det kanske följdfrågor och det gäller att vara förberedd på dem. Det kan bli en negativ spiral när det blir många följdfrågor på de negativa sakerna.

Som medlem i Unionen får man möjligheten att träna sig på simulerade anställningsintervjuer, vilket kan vara ett mycket bra sätt att förbereda sig.

– Vi sitter i ungefär en timme och avslutar med konstruktiv feedback, säger Andreas Lind.

Inget samtal är det andra likt, säger han, men de viktiga standardfrågorna är bra att förbereda sig på.

Som kandidat kommer du att behöva redogöra för vad du är bra på men även att våga tala om din utvecklingspotential – var du kan bli bättre.

– Om du inte har så mycket arbetslivserfarenhet kan du försöka lyfta fram prestationer och meriter från din studietid istället. Ett annat tips är att koppla formuleringar som ”många bollar i luften” till en egen erfarenhet.

Hur du förhandlar lönen kan göra stor skillnad på kontot

När du har gjort bra ifrån dig på intervjun är det dags att prata lön. Det är också en utmaning för många men något du kan tjäna mycket på att hantera bra.

– A och O är att förbereda sig väl. Mitt tips är att skapa sig en realistisk bild av löneläget för motsvarande kompetens i samma bransch innan du anger ett löneanspråk. Som medlem kan du alltid kontakta dina rådgivare på Unionen för att få bättre koll och även en del råd, säger Malin Ekberg, medlemsrådgivare på Unionen, och avslutar med ett viktigt tips:

– Det kan vara klokt att lägga sig lite över det man har tänkt sig så att det finns förhandlingsutrymme. Förbered även sakliga argument som styrker ditt löneanspråk.

Unionen

Unionen vänder sig till ingenjörer och andra tjänstemän inom det privata arbetslivet. De fler än 640 000 medlemmarna, utspridda på omkring 65 000 arbetsplatser över hela landet, får stöd och hjälp i karriären – från studietiden till första jobbet och vidare genom hela arbetslivet. För dig som står i begrepp att ge dig ut på arbetsmarknaden erbjuder Unionen bland annat CV-granskning, anställningsintervjuträning samt hjälp med att skapa en proffsigare LinkedIn-profil. Du får också hjälp med att kolla villkoren i ditt anställningsavtal och råd inför ditt lönesamtal. Utöver våra yrkesverksamma medlemmar välkomnar Unionen även egenföretagare och studenter.

Du kan träffa oss under THS Armada i monter nr 46 i KTHB (KTH Biblioteket)